請問PCIe 做OS drive的用邊隻比較好?平價有咩選擇?
謝謝

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

其實$330已經貴返少少
YANG 發表於 2019-8-26 23:16

其實480-512G最平時幾錢?

其實480-512G最平時幾錢?
finepix 發表於 2019-8-27 12:00 PM

Z Speed 480GB最平做過$308
呢隻V牌512GB最平做過$320

Verbatim Vi550 3D SSD係採用Phison PS3111-S11T控制器。
效能一般,勝在firmware升級頻密。 ...
YANG 發表於 2019-8-26 23:23

無 dram 本身慢 , 但點差都不會好似早期會 lag 機個 D SSD 咁

SATA 唔洗特別講性能 , 要快就唔會用 SATA

無 dram 本身慢 , 但點差都不會好似早期會 lag 機個 D SSD 咁

SATA 唔洗特別講性能 , 要快就唔會用 SATA ...
usei 發表於 2019-8-28 17:23

Sata 4k都可以分別好大. Wd green 4k係單位數

via HKEPC Reader for Android

我仲諗住買兩隻 team l5 3d lite 240gb 去升級廠機添
,我見佢又平又有 dram, 見到你咁講原來都係平野冇好 ... 我都係買番samsung 860evo 算數, 費事買team 佢成日壞, 就算有保養去代理換新, 時間都係留番到
yck3110 發表於 2019-8-26 18:15

又唔算成日壞嘅,不過我見到係3年左右出問題,SSD我唔算用得多,唔敢講3年多啲壽命係唔係好短,因為保養係3年。我以前試過WD嘅1 TB HD硬碟1年多啲就死咗,換新嘅又用咗超過7年,所以都唔可以話WD差嘅。

好像再無減價消息 , 應該暫時見底

今日行過灣電想買 Verbatim 1T
但無 trancend 個盒
上次去海鮮問又無

下次搵到個盒至買

今日行過灣電想買 Verbatim 1T
但無 trancend 個盒
上次去海鮮問又無

下次搵到個盒至買 ...
usei 發表於 2019-9-13 23:15

而家果隻Vi500 512幾錢?都係320$?

而家果隻Vi500 512幾錢?都係320$?
billntk 發表於 2019-9-15 19:52

漲左價啦
不過重平過是 hik 個隻