[購買問題] 有無外置硬碟盒推介?

想整隻1TB portable, 睇話M.2 有時供電未必夠, 係唔係?
SSD 既外置硬碟盒有咩好介紹? Thanks

去淘寶買 usb 3.1 gen 2 嘅 2.5寸硬碟盒,而家好平。

我用緊Transcend M.2 SATA盒,插落Notebook個USB-C無問題。

怕淘寶盒D chips 質量問題, 所以一直唔敢買, transcend M.2 都有D貴, 見到好似238, 最後買左Samsung T5 1TB, 另外, M.2 1TB 一D 都唔平, 想請教吓點解會用M.2 SATA 盒?

怕淘寶盒D chips 質量問題, 所以一直唔敢買, transcend M.2 都有D貴, 見到好似238, 最後買左Samsung T5 1TB ...
saldtch 發表於 2019-1-14 10:22

有部Windows Tablet用64GB M.2 SATA SSD,買128GB SSD升級嗰時順便買埋個盒方便Clone落新SSD,之後舊SSD留喺個盒當手指用。

Transcend M.2盒用ASMedia晶片,支援TRIM。

我淘左個USB 3.0 2.5寸做音響SOURCE, 幾十蚊真係抵到震. 用左都有半年暫時都OK.

怕淘寶盒D chips 質量問題, 所以一直唔敢買, transcend M.2 都有D貴, 見到好似238, 最後買左Samsung T5 1TB ...
saldtch 發表於 2019-1-14 10:22

DO NOT suggest buying electronic devices at "淘寶" (especially for those "山寨貨") !   Paying a bit more to get popular brands (with legitimate warranty) is no big deal, right!

淘左隻冰鯊i9藏線版, 只食nvme, 唔知有無伏

淘左隻冰鯊i9藏線版, 只食nvme, 唔知有無伏
chocostang 發表於 2019-1-15 14:30

JMS583

JMS583
harryytm 發表於 2019-1-17 00:32

即係點? 唔好用?