[技術討論] 新手1問: 已有張SATA3 SSD可以加插多張M.2 SSD嗎?

小弟無知一問,因為岩岩砌完部機,發覺依加D GAME好大食256GB SSD係唔夠用想加裝多張SSD
我本身戈張SSD係Plextor M7V 256GB SSD(SATA3)但聽人講話M.2會再快D
所以想問下可唔可以SATA3加插張M.2 SSD定係一定要用番SATA3 SSD,謝謝

如果係有無D咩SSD好推介?? CORSAIR? SAMSUNG? KINGSTON??
THANKS!!

首先是SATA3,不是SAT3。
其次是M.2,是和SATA不同的接口。
行NVME的M.2 SSD 是比行 AHCI的SATA3 SSD快。

或者直接解答你問題,主要是看你主板還有什麼接口可以插,跟你現在用什麼接口的SSD沒什麼直接的關係。

哦..我應該明啦,因為我本身張SATA3 係放係機箱個位,我以為M.2都係,但其實M.2係應該插係主板到?
SORRY新手唔識野

哦..我應該明啦,因為我本身張SATA3 係放係機箱個位,我以為M.2都係,但其實M.2係應該插係主板到?
SORRY新手唔 ...
joris4295 發表於 2019-1-21 10:19

是插在主板上,大前題是你主板有沒有m.2插頭

回覆 4# blackkh

CHECK左係有,咁用2款唔同介面SSD無問題嗎?

回覆  blackkh

CHECK左係有,咁用2款唔同介面SSD無問題嗎?
joris4295 發表於 2019-1-21 11:12

ssd,你當它是一隻普通hdd來用就可以,不會有分別,有分別都是壞ssd,很大機會甚麼資料也救不到,hdd俾錢還有機會救

via HKEPC Reader for Android

好的,謝謝CHING

m.2行pcie較快
samsung吧!

M.2 只係一個插槽
入面可以行 SATA 可以行 PCIE
如果係行 SATA 你的確係可以轉返做 SATA 既
不過唔會快左

M.2 插槽可以行SATA又可以行Nvme,Nvme快過SATA好多
Nvme

SATA