[操作疑難] 新買 ADATA SX8200 PRO 512GB 速度問題

這速度是否太慢
Image 1.jpg
Image 2.jpg

條m2 slot行緊pci-e 3.0 2x ?

via HKEPC Reader for Android

條m2 slot行緊pci-e 3.0 2x ?

via HKEPC Reader for Android
singlag 發表於 2019-2-2 07:32

對啊,是否耍安裝 ADATA NVME SSD DRIVE

見你4K正常,條slot多數行緊PCIe x2,裝乜都冇用喎
入Bios將條slot變返x4吧

見你4K正常,條slot多數行緊PCIe x2,裝乜都冇用喎
入Bios將條slot變返x4吧
Kennn 發表於 2019-2-2 08:43

師兄你好,我第一條槽已經有條 SAMSUNG 970PRO,這樣可以改嗎?

師兄你好,我第一條槽已經有條 SAMSUNG 970PRO,這樣可以改嗎?
6666 發表於 2019-2-2 08:58 AM

睇你塊板支唔支援,變咗做PCIe x4,多數會廢咗至少兩個SATA port位

其實樓主用邊塊底板, 插了什麼硬件?
咩都無提供, 點回答是底板所限制,
還是其他原因導致只有一半速度?

其實樓主用邊塊底板, 插了什麼硬件?
咩都無提供, 點回答是底板所限制,
還是其他原因導致只有一半速度? ...
joelty 發表於 2019-2-2 11:38

ASUS 華碩 ROG STRIX X470-F GAMING X470
AMD 2600
SAMSUNG 970PRO 512GB
HDD X 4
SSD 256GB X 1
DVDW X 1

睇你塊板支唔支援,變咗做PCIe x4,多數會廢咗至少兩個SATA port位
Kennn 發表於 2019-2-2 10:19

SATA X 6 已經用晒

Kennn 發表於 2019-2-2 10:19

ASUS 華碩 ROG STRIX X470-F GAMING X470
AMD 2600
SAMSUNG 970PRO 512GB
HDD X 4
SSD 256GB X 1
DVDW X 1