[操作疑難] WD Black NVMe M.2 2280 250GB

用在都一排套新機,換左行M2做OS DRV開機速度向用SSD真係差唔到幾多秒,由按開機制至入到win10 都係要3x秒,無咩点快左 會晤會我set 錯野??

用在都一排套新機,換左行M2做OS DRV開機速度向用SSD真係差唔到幾多秒,由按開機制至入到win10 都係 ...
wck709394 發表於 2019-2-10 11:38

開機除左 load data 之外 , 仲要上 drivers , load softwares
有部份 driver 可能要比較長時間去認 hardware , 你隻 SSD 識飛都要等佢

https://youtu.be/EdF_aerWcW8

參考下。佢呢度nvme  boot機只係快sata ssd 1秒。當然后面既game loading同application見到nvme 快好多。

用在都一排套新機,換左行M2做OS DRV開機速度向用SSD真係差唔到幾多秒,由按開機制至入到win10 都係 ...
wck709394 發表於 10/2/2019 11:38

講 boot 其實真兮快幾秒啦.... 不過日常 load program files 應該快啲!

我而家自己用緊三叔PM981 256GB 做SYSTEM, 相比之前用既SANDISK PRO 480GB係明顯感覺到快左, 尤其開機, SANDISK果隻係要十幾廿秒先入到WINS, 呢隻981十秒內就可以, 而且開PROGRAM開GAME都明顯係爽快左

我自己套硬件係 2700X + X470 + 32GB RAM + 1070TI + PM981 256GB

我甪2.5" SATA SSD,按開機制至入到win10都係11秒

回覆 6# patklchung

你勁羅
我見BIOS入面有 fast boot setting 家下係off 左,入面有on 同 Ultra fast!我頭先 pat pat 選 Ultra fast!
點知死機!後來自動 boot 機,Bios settting 自動 reset 返先入得返 windows
跟住從新set返 Bios唔敢再搞了

我而家自己用緊三叔PM981 256GB 做SYSTEM, 相比之前用既SANDISK PRO 480GB係明顯感覺到快左, 尤其開機, S ...
lunlunman 發表於 2019-2-10 12:20

d人話冇分別,我用1600 + SM961 256GB 同你差不多,明顯爽快咗。

想快少少買500gb哥款嘛