[一般問題] 介面:M.2 NVMe 同 M.2 2280 有咩分別? 手提電腦用邊隻?

介面:M.2 NVMe  同 M.2 2280  有咩分別?
手提電腦用邊隻?

clone to new ssd using USB case. simple. many examples in the new posts.

唔明
找唔有關的帖子

找來找去只見hdd 升級ssd 要用軟件

係咪直接複制ssd去新ssd 所有資料就得?

唔明
找唔有關的帖子

找來找去只見hdd 升級ssd 要用軟件

係咪直接複制ssd去新ssd 所有資料就得? ...
lishunping 發表於 2019-2-11 16:47

HDD clone to SSD同SSD clone to SSD一樣
https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1

介面:M.2 NVMe  同 M.2 2280  有咩分別?
手提電腦用邊隻?

M.2係插槽, 2280係size, NVMe係用既傳輸技術。首先M.2 2280係而家主流, 正常應該岩用; 而NVMe如果你係舊款notebook未必支援, 最好問一問先。

手提電腦用邊隻?
lishunping 發表於 2019-2-11 17:30

頭個2個都亂答人...

手提電腦型號上官方check M2支援咩size,M.2 2280係長條型,多數notebook都行到,但可能個別比較舊款notebook行短版 mSATA/Mini-SATA,如果你可以拆開睇到M2 size更好

舊款notebook有機會唔支援PCI-E,可能行M2 SATA頭所以一定要check清楚

M2分PCI-E, SATA, size大細分2242/2260/2280/22110
SSD分mSATA/Mini-SATA/2.5 SSD/M2

NVMe上面ching答左你

頭個2個都亂答人...

zoin0000 發表於 2019-2-13 16:15

佢地冇答錯
我記得樓主最初問題係問舊SSD複制去新SSD,獲得解答後更新編輯原帖再問新問題,所以先至出現答非所問誤會

係我改左主題問題
我驚重複開新帖比人扣分