[測試] 舊1TB+ Optane 16G

I7 8700+ MSI Z370M + DDR4 3200 32G + MX200 500G + 4T HD DATA
試 東芝1T 做 C: ...........抽起隻 ssd mx200
淘了 Optane 16G
50元人仔,
把舊MX200 500G clone去    舊東芝1T
裝個Intel optane memory 有D煩,
裝好後, BIOS內 ,硬碟 會自動由AHCI MODE 去了RAID MODE

AS SSD TEST
Webp.net-resizeimage (1).jpg

舊東芝1T
Webp.net-resizeimage (2).jpg

I7 8700+ MSI Z370M + DDR4 3200 32G + MX200 500G + 4T HD DATA
試 東芝1T 做 C: ...........抽起隻 ssd m ...
verykin 發表於 2019-2-20 00:34

前後比較開機時間有冇分別?

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

硬碟1T+optane同mx200比較,開機速度差不多。optane開機快少少。
日常上網Ie,chrome,感覺彈出來,有時是快D。但有時又慢好多。
如果唔加otpane 16G ,開機要多兩倍時間,
返回人力車時代。

之前99人仔買,真係低處未算低

optane,使(硬碟)讀少咗,(硬碟)壽命應該會增加。
下個考慮,穩定性,安全問題。
Bios硬碟會自動轉raid mode, 好似危險D。
例如〈加速緊〉,關機後抽起片optane,淨硬碟,未知能否開機。
再者Data 硬碟,我唔夠胆用來加速。
我裝好隻1T+optane 加速後,最後才接Data disk。

再者Data 硬碟,我唔夠胆用來加速。
我裝好隻1T+optane 加速後,最後才接Data disk。
verykin 發表於 2019-2-20 08:32

Optane Memory 只可選加速一隻硬碟,安裝時就算接有兩隻碟,佢唔會同時幫你兩隻碟都加速

Optane Memory係只加速一隻硬碟,
我自己怕亂起上來, 搞死,  最後才接Data disk, 穩陣d.
如果純一隻SSD 做C:   ,,,Data disk, 我唔會Optane去搞加速.

之前99人仔買,真係低處未算低
ernesttsim 發表於 2019-2-20 08:21

這個價錢, 合適喜歡 折騰 的人.
我裝driver裝了4,5次....
Intel 個官網, 真係好差 ,  又新又舊,  無限roop

回覆 8# verykin

跟PrimoCache用,唔使咁麻煩。仲可以同時用兩條

買黎幫 QLC 加速