[購買問題] Server 用SSD 有咩推介?

係咪Intel 壽命最長?
Intel TLC 得唔得???定係一定要MLC?
未知部機有冇 m2 slot
想有480-1TB

Intel 512GB SSD 760p SSDPEKKW512G8XT M.2 2280 PCIe NVMe 3.0 x4 SSD 固態硬碟        HK$ 789

Intel SSD D3-S4510 480GB 3D NAND TLC 2.5" SATA 3 6Gb/s Data Center SSD SSDSC2KB480G801        HK$ 1250

Intel SSD DC S3520 480GB MLC 2.5" SATA 3 6Gb/s Data Center SSD SSDSC2BB480G701        HK$ 1880

Intel SSD D3-S4510 960GB 3D NAND TLC 2.5" SATA 3 6Gb/s Data Center SSD SSDSC2KB960G801        HK$ 2290

總結論
    無論用還是不用 SSD,請將硬碟一視同仁:定期備份。
    如果伺服器需要不中斷服務的話,請使用備援。
    買 SSD 是為了效能,而非穩定性,重要資料請不要放在上面。

SSD 固態硬碟在 PC 與 Server 上的使用心得與慘痛教訓
https://blog.miniasp.com/post/20 ... -both-PC-and-Server

如係廠機Server用返廠parts,自己街買冇好結果

如果你係老闆, 你就街外買SSD 回公司用在伺服器上吧!!!
打工的就請用回原廠公司有賣的SSD...原廠没有,就不要用!!!

總結論
    無論用還是不用 SSD,請將硬碟一視同仁:定期備份。
    如果伺服器需要不中斷服務的話,請使用備援。
    買 SSD 是為了效能,而非穩定性,重要資料請不要放在上面。

SSD 固態硬碟在 PC 與 Server 上的使用心得與慘痛教訓
https://blog.miniasp.com/post/20 ... -both-PC-and-Server
kk70 發表於 2019-2-22 12:36

多謝ching提供很有用的資料, 尤其下面的一段
『Q: 為什麼 SSD 控制器要將此硬碟 Shutdown 呢?他是怎麼判斷要不要 Shutdown 的?

Ans: SSD 固態硬碟與傳統硬碟不一樣,傳統硬碟的是磁盤,會區分出磁區來寫入資料。而 SSD 的儲存單位是記憶體顆粒,晶片也有分區塊,但是寫入時的物理特性很不一樣,在控制器內是能偵測哪些記憶體區塊有問題,也會做出基本處理,但是只要同一個區塊裡有損壞超過 5% 的容量,控制器就會無法判斷出到底資料有沒有被正確寫入到正確的區塊之中,如果還繼續讓資料寫入記憶體區塊的話,就很有可能會發生使用者覺得資料有寫入,但是事實上沒有寫入也讀不出來的情況,因此他們決定讓控制器把整顆 SSD 硬碟給 Shutdown 掉。』
所以有D人以為TLC寫入3、5、7年都唔會壞, 其實所謂的控制器死亡, 已經包括埋寫死左的記憶區塊超過某一數值, 而不是單單控制器本身損壞

多謝ching提供很有用的資料, 尤其下面的一段
『Q: 為什麼 SSD 控制器要將此硬碟 Shutdown 呢?他是怎麼判 ...
我唔係打手 發表於 2019-2-22 13:48

GOOGLE 都測試過,SLC/MLC/TLC 穩定性係一樣的
分別只係寫入壽命

你POST 嗰段嘢基本上係吹水...

"其實所謂的控制器死亡, 已經包括埋寫死左的記憶區塊超過某一數值, 而不是單單控制器本身損壞",係跟據咩理由?同樣嘅嘢唔通SLC/MLC就唔會出現?一樣有
如果嗰隻SSD 係劣質,令到佢喺寫夠SPEC 入面嘅TBW 前就死呢個CASE,根本SLC/MLC/TLC 一樣有
而且,SSD 同HHD 都好..見到SECTOR/BLOCK 壞左,佢地只係MARK 低邊個壞左,然後拎啲後備嘅出嚟用...
而唔會因為一個BLOCK 壞左就成日SSD/HDD 唔俾用...

無記錯GOOGLE 嘅發現係,穩定性同耐用(即係會唔會未用夠數就壞) MLC 同SLC 無分別,反而係SERVER GRADE 嘅會比CONSUMER GRADE 嘅好

想有480-1TB
...
Shunpike 發表於 2019-2-22 01:21

SERVER 都有分唔同功能....
如果TLC唔得,咁點解INTEL同SAMSUNG 都會出SERVER GRADE 嘅TLC SSD 呢

Server 買SSD 係睇DWPD 多過其他野, 你估PC剩睇TCL/MCL

如果唔怕保養問題,淘隻全新OEM S3610 1.6TB,更加適合,3DWPD都係2000幾。

想有480-1TB
...
Shunpike 發表於 2019-2-22 01:21

SERVER用? 你部係咩SERVER 先, 1U 2U 4U,定係普通DIY? 定NAS?
硬體RAID卡定普通軟件RAID?

依家好多人可能只係一部普通電腦裝個PHP HTTPD,
都叫SERVER,使用原則上無錯,但要搞清楚
你列個760P, M.2.頭黎~你肯定你個SERVER 有支援M.2.? 唔係SAS?

唔想煩,買INTEL DC 系列就岩, 但要買咩性能級數~就要睇你用途
普通檔案或者打印SERVER,買最平就得/ 如果係MYSQL, 就要買高性能級

不過我想講正統U架型SERVER 加SSD, 應該係要買2.5吋架,
你本身個SERVER有冇空位先?定係將舊HDD/SSD換落黎?
如果只係好普通的DIY電腦,咁隨便買都得

至於樓下有人話咩控制器問題,係唔洗諗咁多野,
正常SERVER至少都應該有RAID 1/或者5, 亦應該要有異機備份
死一隻SSD唔應該做成任何問題