[技術討論] 更換M2 問題

過年前新機用左WD BLACK M2,感覺唔係想像中甘快,家下又有D身痕想換三星EVO ,問題黎喇,因為等一次用m2 想問一下,換M2 同換ssd 係唔係都係一樣做左備份,就可以重灌返???

via HKEPC Reader for Android

已經是M2
WD BLACK M2 ,三星EVO 是同級
估計 換三星EVO, 唔會快得幾多,浪費$$$
要換就intel 905p, 快多D.

唔值得,唔值得,唔值得,要講 3 次。

我部 x1c 5th 由最慢的 intel 600p 換做(當時)最 top 的三叔 sm961, ...
Miipp 發表於 2019-2-23 11:24

x2

x2
sam1989 發表於 2019-2-23 12:02

大家都甘講,我只好放棄啦 用開SSD 升m2 真係升幅不大

via HKEPC Reader for Android

其實SSD只需要理解成SATA 同 PCIE 兩種,D讀取同寫入測試,數字上PCIE高幾倍~但如果日常應用同打機,其實兩者可以講係零分別,絕對冇數字上差得咁誇張,最多係幾秒既時間~除非你經常要做大量數據存取..又或者你本身底板已經支援M2...否則唔值得為左行PCIE投資咁多!
可以參考以下影片: https://youtu.be/tIXSSOzyLbs

你再上應該要換 905P