[測試] 師兄們,點解隻MX500 1TB咁古怪嘅??

我又唔喺M2,點解會超過500幾MB嘅?我做完partition同4k,再行佢個momentum快取,motherboard開AHCI,點解同隻Intel 730 240GB差咁多嘅?喺唔喺壞?新買咖
圖1喺Mx500 1TB SATA 3
圖2喺intel 730 240GB

識開momentum仲問咦個問題,你分明玩嘢啦。

識開momentum仲問咦個問題,你分明玩嘢啦。
wkcc105 發表於 2019-4-3 05:26 PM

我真喺唔識呀,我只知m2先有千幾以上speed,咁google過佢又只得5XXMB read and write,optimization
會咁誇咖??小弟不材,見諒
真喺咁嘅話好彩冇買M2.

我真喺唔識呀,我只知m2先有千幾以上speed,咁google過佢又只得5XXMB read and write,optimization
會咁誇 ...
學師仔 發表於 2019-4-3 17:46

你咦個係ram cache 嘅速度。

超過預期既速度咪當你執到囉!.

會咁誇 ...
學師仔 發表於 2019-4-3 17:46

你 test 緊條 ram , 唔係隻 SSD 本身
因為你用左 momentum , 行緊 system ram cache

我又唔喺M2,點解會超過500幾MB嘅?我做完partition同4k,再行佢個momentum快取,motherboard開AHCI,點解同隻In ...
學師仔 發表於 2019-4-3 17:22

https://www.hkepc.com/forum/view ... 210&tid=2202093

4千幾5千,最強既970pro都唔得啦

你 test 緊條 ram , 唔係隻 SSD 本身
因為你用左 momentum , 行緊 system ram cache
觀星是答案 發表於 2019-4-3 09:59 PM

哦,原來喺system cache,我用intel730,無d咁嘅嘢,所以唔知,多謝師兄教導.

咁我係咪無敵