[一般問題] M 2 SSD 行 RAID 0,真的會更快嗎?

小弟用 Asrock Z390 底板,如果插晒兩條 M2 SSD  NVME 槽行  RAID 0,結果會唔會好似 行SSD同行M2咁,響系統上操作根本唔覺有速度上有明顯提升呢?

小弟用 Asrock Z390 底板,如果插晒兩條 M2 SSD  NVME 槽行  RAID 0,結果會唔會好似 行SSD同行M2咁,響系 ...
maxyeung 發表於 2019-8-1 18:21

估計搬大 file先有明顯效果

其他分別唔大

4k 冇乜點快到, 即係晒氣

大檔快 90%
細檔慢 10%

4k 冇乜點快到, 即係晒氣
chrislau1231 發表於 2019-8-1 20:37

所以盡可能買隻又快又大容量單隻 nvme ssd 仲實際

哈, 即係變相好似SLI / CF 玩顯卡咁, 好睇唔好用啦~ 明白了, THX~

基本上 SSD raid 0 係家用黎講係廢
正如有 ching 所講 大檔快 90%,細檔慢 10%

大 file 真係無 10 隻以上既 HDD raid 0 都抄唔砌 M2 SSD x 2 raid 0
同埋會有咩人敢 10 隻 HDD raid 0?

另一個 case 就係 M2 SSD raid 0 抄去另一組 M2 SSD raid 0 (意義何在?)

呢個問題係 SATA SSD 年代已比人問過兩萬幾次啦

呢個問題係 SATA SSD 年代已比人問過兩萬幾次啦
Miipp 發表於 2019-8-3 08:57

所以我響m2 nvme 後期年代再問一個 "跨年代(向前)" 既問題囉................

所以我響m2 nvme 後期年代再問一個 "跨年代(向前)" 既問題囉................ ...
maxyeung 發表於 2019-8-6 17:22

raid 0 加速不鳥隨機 4k 速度, 這個已是一早已有結論