[測試] PM983 呢個速度, 可以嗎?

一直想試下 NVMe 既 SSD, 希望可以快D, 無奈自己部機太舊, 唔支援 M.2.
最近有批 PM983 平賣, 忍唔住出手, 本身係 U.2 既, 要另加一張 U.2 轉 PCIe x16 至用到, 但就唔駛再插電.
之前用開  SATA 既, 500 都唔過, 突然去到二千幾, 真係幾爽.

千幾蚊2TB, 個人覺得幾抵玩.
之前未用過 NVMe 既 SSD,  我見有D人話可以去到 3000 既, 唔知呢個速度算唔算 OK.

可惜主版唔可以直 boot, 不過, 家陣只係用部 desktop 試碟.  本身係買黎比部 ESXi Server 用既, i Server 用既, 唔會用黎 直 boot 既.

一直想試下 NVMe 既 SSD, 希望可以快D, 無奈自己部機太舊, 唔支援 M.2.
最近有批 PM983 平賣, 忍唔住出手,  ...
Super169 發表於 2019-8-6 19:36

PCIe x16 轉出嚟

過500mb好正常

主板mod下個bios就可以做boot

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

個4K好慢....?

等MX500特價好過
多是清0盤

主板mod下個bios就可以做boot

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)
1chi 發表於 2019-8-6 20:39

我塊板都幾舊了, ASUS Rampage IV, 唔知有無得改.

等MX500特價好過
多是清0盤
henrietta 發表於 2019-8-6 22:09

MX500 唔係 SATA 嗎?

個4K好慢....?
sport 發表於 2019-8-6 20:46

我都唔明, 不過, 見隻隻  NVMe 既 4K 都好慢, 同 Seq 差好遠, 唔知點解.

個4K好慢....?
sport 發表於 2019-8-6 20:46

PM983係企業TLC,冇SLC 緩存機制,係會慢D

不過佢張卡或者驅動程式可能有D問題,
因為我睇其他PM983 4K至少都有45MB+,佢得27MB左右
搜尋時間都高左成一半以上

我都唔明, 不過, 見隻隻  NVMe 既 4K 都好慢, 同 Seq 差好遠, 唔知點解.
Super169 發表於 2019-8-6 22:44

慢都唔會得 R 27 / W 85
我隻SM961 256GB R 54 / W 171