[測試] Adata sx8200 pro 1TB vs Transcend 220s 1TB 簡單比較

pc spec: r7 3700x, 64GB 3200Mhz, msi b450m mortar max

半月內先買220s,後買8200

1)只裝win10下,crystaldiskmark: 220s & 8200 都係read 3000以上,write 2900左右,但無論rw,4k表現,8200 都略勝
2)當space只餘下3X%: 8200 read 1800 write 1500, 220s read 1500 write大幅跌至700或以下
3)外加散熱片(idle時):8200室溫+2度,(盒內附原有散熱片室溫+5度),220s約等同室溫溫度

有點後悔省個一百

有埋圖會真實d

有埋圖會真實d
sport 發表於 2019-9-17 12:58

而家裝晒野,唔搞啦,信者信,不信者不信

而家裝晒野,唔搞啦,信者信,不信者不信
cnboy 發表於 2019-9-17 13:01

加散熱片仲高幾度?

加散熱片仲高幾度?
sport 發表於 2019-9-17 13:04

8200溫度係高D,我用呢款,新高登三樓48蚊,淘佬香港唔俾落單

試理用左8成情况下既跌速情形ma
咁就可以印證到隔離post既情況是否正常

所以買SSD要考慮容量, 如果HKIVISION 2T平過8200pro 1T就應該買HKIVISION

8200溫度係高D,我用呢款,新高登三樓48蚊,淘佬香港唔俾落單
cnboy 發表於 2019-9-17 13:21

換咗呢隻heatsink低幾多度?

所以買SSD要考慮容量, 如果HKIVISION 2T平過8200pro 1T就應該買HKIVISION
kcthomlau 發表於 2019-9-17 13:51

佔用容量越多失速越多,呢個係ssd常識吧

換咗呢隻低幾多度?
sport 發表於 2019-9-17 14:38

同原裝個塊比,idle低3度,heavy用可以相差成七八度