[產品資訊] 洋垃圾, 兩隻三星SM841唔同樣, 想大家幫忙 comfirm下...

事緣打算買隻 SSD 128GB(迷信MLC) 俾隻 Raspberry Pi 4B用,
點知意外地買左兩隻...
返左黎發覺 Model 唔一樣...

左. MZ-7PD128D        右. MZ-7PD128M

MZ-7PD128D 呢隻 SSD-Z資料唔齊, 睇唔到係 MLC, 速度就慢dd, 耗電 0.43A
MZ-7PD128M 在 SSD-Z 乜都齊, 速度好, 耗電大 1.5A

搵左一輪google, 都唔係咁睇得清隻 MZ-7PD128D,
confirm 唔到係咪 MLC,
我考慮緊要唔要寄去換.......

人多好辦事...
請各位師兄, 幫忙 check 下.....感激~~~~~~

事緣打算買隻 SSD 128GB(迷信MLC) 俾隻 Raspberry Pi 4B用,
返左黎發覺 Model  ...
mankowk 發表於 2019-10-31 18:55

兩隻都係840PRO

不過係批次唔同

睇分係正常,冇咩大問題

返左黎發覺 Model  ...
mankowk 發表於 2019-10-31 18:55

右邊個隻係 hp 拆機貨

回覆 3# 觀星是答案
回覆 2# s84292

拆機貨, 我介意呀,
只係怕果d 黑片果類...
左邊會唔會鬼鬼地?

我估係2隻買返來到係100蚊多O的,算啦幾十蚊未當交學費,玩完未放入垃圾筒,不要太認真

就係,個128G嘢你理得佢係唔係mlc咩

回覆  觀星是答案
回覆  s84292

拆機貨, 我介意呀,
只係怕果d 黑片果類...
左邊會唔會鬼鬼地? ...
mankowk 發表於 2019-10-31 20:25

左邊個隻 , model 似乎係 Dell 的拆機貨
但網上見到 dell 的 samsung SSD 張 label 是不同外觀 (左上角是 QR code 而不是 Barcode)

原來我上面打錯左,
我意思係拆機貨, 我唔介意..

回覆 7# 觀星是答案

我上邊張 speed test
係已經塞左80%檔案入去, 然後做 AS SSD benchmark 的,
請問睇落似唔似係 MLC ?

呢隻野 耗電 0.43A , 有d 心動.