[開箱] SanDisk Extreme Pro Portable SSD 1TB, 讀寫1,050MB/s ?!

我好少係到出POST~
不過見入手咗隻SanDisk Extreme Pro 1TB... 想分享吓~

大部份用Notebook剪片/執相 朋友, 都會面對唔夠儲存空間問題
以我自已為例, 一部256GB MBP, 最多處理到2個小時既1080P既片
大家都知一部1TB (SSD) Notebook幾貴, 所以好多人都買入門儲存容量版本

咁點解決 ? 我試過幾個方法
1)        NAS , 執相OK, 但剪片就唔夠快
2)        2.5吋外置HDD, 唔駛講, 又係慢, 易壞, 不過就平
3)        2.5吋SSD 加 外置Type-C盒, 可以用到嚟剪片, 但外接盒粒晶片有時會失速
4)        便攜式SSD, 呢個係我最佳方案, 又細, 又穏定, 又夠快
今日要開箱既係新版本SanDisk Extreme Pro Portable SSD

呢隻係SanDisk Extreme Pro Portable SSD 1TB
價錢約$1,5XX, 官方網上做緊優惠至22/3
如果想要優惠CODE, 大家PM我

原生USB 3.1 Gen 2, Type-C插頭

盒內附送兩條線, Type-C to Type-C 及 Type-C to USB-A

同Ext.HDD對比下個SIZE
SanDisk差唔多細一半

係側面望望, 好薄喔~

呢一個form factor, 啱晒我平時拎出街用
我自已幾鐘意去Café Shop坐足一日嚟剪片

講返SanDisk Extreme Pro SSD既產品設計
佢外層係用咗防撞物料, 十分耐用

仲有佢係IP55防水防塵設計
其實防水都幾重要
平時剪片時, 都總會有杯咖啡係側面
一個唔小心推倒, 就算成個SSD濕晒, 都唔怕D資料冇晒~

最尾, 到戲肉啦, 要講下佢既讀寫速度
佢盒上寫係1,050MB/s

當然我就有D懷疑啦, 等我插落部MBP試試佢
佢可以Type-C to Type-C真係好方便, 唔駛用轉頭

平時我用開最簡單既BlackMagic Disk Speed Test做測試

同時測試埋其它三樣Type-C 儲存裝置 (冇用任何轉插)
結果如下:-

最快同最慢, 竟然係相差十倍 !!!
SanDisk Extreme Pro Portable SSD完全交足功課, 速度十分理想, 平均達950MB/s  

如果大家想睇多D, 可以支持下我條開箱片:-
https://youtu.be/KXWGFWrd7wk

感想:-
市面雖然有好多同類SSD產品, 但要有齊IP55加防撞,
原生USB Type-C, 仲要速度可以去到1,000MB/s, 真係選擇不多
大家考慮一下SanDisk Extreme Pro

回覆 1# hkstanley

多謝分享~呢個盒有IP55 幾好

其實仲有個方法, 依家市面上有好多M2 NVME SSD 盒 (最貴都係ROG 果隻~$400, 但又真係幾靚),配條crucial p1 1tb 都係$1200 (買平D 既盒會更平), 實際效能都係做到900 R/W (未打爆SLC cache 前)

PS: 據說Sandisk 呢隻入面係SN750, 咁既話15XX 好抵

回覆  hkstanley

多謝分享~呢個盒有IP55 幾好

其實仲有個方法, 依家市面上有好多M2 NVME SSD 盒 (最貴都 ...
marcochl 發表於 2020-3-16 12:18

ROG果個CASE~ 其實超型仔~
    不過我平時拎出去出JOB, 成日碰碰撞撞~ IP55啱我D~

好似真係 sn750 黎

https://www.tweaktown.com/review ... d-review/index.html

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

回覆 4# chiaki1314

唔怪得成日斷貨囉~

回覆  chiaki1314

唔怪得成日斷貨囉~
hkstanley 發表於 2020-3-16 14:49

如果係sn750 抵玩?
因為我見買條sn750 都14xx
5年保
不過佢有防水
跟你條link 買再用信用卡 唔使千五蚊

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

堅倒coffee落去
另外, 用呢個ssd, 仲要唔要generate proxy? 夠快?
amazon 賣緊$1360

堅倒coffee落去
另外, 用呢個ssd, 仲要唔要generate proxy? 夠快?
amazon 賣緊$1360 ...
newshun 發表於 2020-3-16 16:41

1360 係水 雖然可以rma
呢家買行 貴少少
可以用信用卡回贈
14xx

回覆 7# newshun

冇gen proxy好耐~ 夠快喔~

回覆  newshun

冇gen proxy好耐~ 夠快喔~
hkstanley 發表於 2020-3-16 17:34

我一用fusion clip就好窒
可能我部機廢