[操作疑難] intel 900p一問

最近想重裝windows,順便換埋隻SSD
之前砌機直接插返隻舊sata SSD無搞任何野,正係係bios開左csm就無理

如果我900p裝機,係唔係要關返csm設定,咁樣就會完全UEFI boot?
裝windows10,格式化隻硬碟,佢會自動GPT格式?
另外如果有兩隻係MBR格式既硬碟,會唔會認唔到,定只係裝機果隻SSD一定要GPT格式先支持UEFI boot?
顯卡好似都有分支唔支持UEFI boot,由邊代開始先支援?係唔係要GPU+SSD兩邊合要求先用到完全既UEFI boot?
最後想問一問,點解我隻舊SSD行兩三日到部機就好似會成部變慢,舊電腦同新電腦都會出現同樣情況
重新開機就會正常返,用兩三日就又出現返,係唔係SSD爆cache所以會咁?
900p應該唔會出現呢類情況?

係唔係要關返csm設定,咁樣就會完全UEFI boot? <-- yes
裝windows10,格式化隻硬碟,佢會自動GPT格式? <-- yes
另外如果有兩隻係MBR格式既硬碟,會唔會認唔到,定只係裝機果隻SSD一定要GPT格式先支持UEFI boot? <-- 其他MBR碟做data冇問題, 但係boot機就唔得
顯卡好似都有分支唔支持UEFI boot,由邊代開始先支援?<--係部份舊display card唔支援關閉CSM, 唔係唔支援UEFI Boot, 如果開左CSM會同時開哂MBR/UEFI Boot, 小心容易搞錯
點解我隻舊SSD行兩三日到部機就好似會成部變慢<--你檢查下bottleneck先, 係CPU定RAM定SSD?  如果你SSD不停有資料寫入係一定會變慢, 除非你買Enterprise級SSD有可能會額外講連續寫入速度

我隻905P (380GB)用作system disk (Win 10 Pro), BIOS setting如下圖。

我隻905P (380GB)用作system disk (Win 10 Pro), BIOS setting如下圖。
kenn 發表於 2020-6-2 23:34

我想問插左張900p落去,顯卡係唔係會行左x8?
底板係asus rog x570 hero,顯卡係唔係插邊條槽都得?
因為我想900p想最上邊第一條槽,而顯卡插落下邊

係CPU定RAM定SSD?  如果你SSD不停有資料寫入係一定會變慢
KinChungE 發表於 2020-6-2 22:56

部機都係新砌,cpu 3950x,gskill neo 64GB ram
隻舊SATA SSD係Plextor M5P(仲有50%空間無用)
就算完全唔用,放三日部機完全唔用都一定會變疾
已經完全停用左windows更新,放三日就連開個視窗都疾住彈出來

回覆 4# Getchu

搵不到Asus ROG x570 Hero, 但有ROG Crosshair VIII Hero.  據他的規格: 如用一張顯卡, 放在slot 1 或 slot 2 都是行x16 mode. 另外900P 是行x4 mode, 所以放落任何x16 slot都無問題.

你的問題可能同現有SSD有關, 你換隻SSD (或900P)再 install Windows 試試.

點解我隻舊SSD行兩三日到部機就好似會成部變慢,舊電腦同新電腦都會出現同樣情況
重新開機就會正常返,用兩三日就又出現返,係唔係SSD爆cache所以會咁?

-> 我隻 900p 無咁的情況, 插 z390 第 4 條糟 (PCIE x4)

回覆  Getchu

搵不到Asus ROG x570 Hero, 但有ROG Crosshair VIII Hero.  據他的規格: 如用一張顯卡, 放 ...
kenn 發表於 2020-6-3 10:14

點解我隻舊SSD行兩三日到部機就好似會成部變慢,舊電腦同新電腦都會出現同樣情況
重新開機就會正常返,用兩 ...
Miipp 發表於 2020-6-8 23:01

我見網上有人話最好插返直連CPU槽PCI-E,第一條就一定係直連CPU
咁第二條呢? (其實邊度可以查到邊條槽係直連CPU?因為我揾底板說明書都無講的)
我底板係asus rog x570 hero wifi
如上圖所示,我想發揮最好性能,第一條槽應該插900p? 而第二條先係插顯卡

定係我插落最底PCI-E x4槽就夠?會唔會影響性能?

我見網上有人話最好插返直連CPU槽PCI-E,第一條就一定係直連CPU
咁第二條呢? (其實邊度可以查到邊 ...
Getchu 發表於 2020-6-9 06:39

第一條 x16 預你插顯卡的,當然你無顯卡的話用來插 AIC 都 ok。

至於第二至第 n 條,x4 或以上的就 ok, 睇返你底板說明書。

回覆 7# Getchu

Gigabyte 底板manual會show下圖。所有PCIe x16 及 x8 slots都是駁去CPU。亦show埋那條M2糟是駁去CPU還是chipset。可能你部電腦慢是你的舊sata SSD問題。 換隻SSD及重裝windows應可解決。

回覆 7# Getchu
第一條PCI-E x 16, 附近有8粒晶片, 用來分  去 第二條PCI-E x 16
第二條PCI-E x 16 , 可以看出後面,無針, 實際是 PCI-E x 8
第三條PCI-E x 16 , 後面更加無針, 實際是 PCI-E x 4
,,,,
第二條PCI-E x 16 唔插野,  第一條PCI-E x 16 全速 x 16
-
第二條PCI-E x 16 插野,  第一條變了 PCI-Ex 8, 第二條PCI-E x 8
-
第一條PCI-E x 16 唔插野, 第二條PCI-E x 8,  或者 不能運作,
---
第三條PCI-E x 16 , 實際是 PCI-E x 4, 走x570,
板係x570 , AM4,  唔係TRX40