[購買問題] Transcend MTE220S 512B NVMe PCIe Gen.3 x 4 M.2 TLC SSD (TS256GMTE220S)

想問多唔多人買這隻M.2 ? 內久嗎? 而且比Samsung平dd..

如果買256GB, 讀寫速度會唔會比512GB降低?

想問多唔多人買這隻M.2 ? 內久嗎? 而且比Samsung平dd..

如果買256GB, 讀寫速度會唔會比512GB降低? ...
atomz 發表於 2020-6-26 11:18

512 GB Read:3,300/Write:2,100 MB/s
256 GB Read:3,300/Write:1,100 MB/s
https://tw.transcend-info.com/products/No-991

用緊1TB 版本, 數值上比  SATA SSD 快, 但實際用唔多覺
我唸256GB 版都唔會慢得去邊

write跌左1100MB.. 即係要人買512GB,,,

諗完速寫, 又要諗會唔會過熱

講真都係睇budget 既者....
有budget 既就自然905p, evo plus, sn750
冇budget 就將就下啦

write跌左1100MB.. 即係要人買512GB,,,

諗完速寫, 又要諗會唔會過熱
atomz 發表於 2020-6-28 22:20

我用緊512GB個隻,正常用40度,不斷寫入5十幾度

我用緊512GB個隻,正常用40度,不斷寫入5十幾度
patklchung 發表於 2020-6-29 07:25

謝謝你!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
即係唔使在諗加散熱片問題~  可以裸跑  

上星期去買1GB , 店員提我已轉晶片,讀寫都降速,ADATA XPG8200又轉紫光,最後加$升上SAMSUNG 970 EVO PLUS好了...

上星期去買1GB , 店員提我已轉晶片,讀寫都降速,ADATA XPG8200又轉紫光,最後加$升上SAMSUNG 970 EVO PLUS ...
TIZZU 發表於 2020-6-29 22:08

啊 D 幾個月前買 220s 已經係白片, 要性價比就自然要將就下.

店員提我已轉晶片 ----> 轉 controller? 轉 die (非 intel/micron?)? 還是轉 NAND 封裝?
正常轉晶片 (controller) 需要改埋型號先得.

ADATA XPG8200 用紫光前都係白片, 級數無分別.

Adata 及 Transcend  呢兩款野只有早期批次用原封.

咁計TBW 嚟講,係抵玩過其他廠,用嚟BT 都適合

via HKEPC Reader for Android