[保養相關] SSD死controller, data仲有冇得救?

有隻MX500突然死亡,應該係壞controller
如果send去rma係會一換一定維修?如果只係換controller data仲會唔會係度?

如果send去rma係會一換一定維修?如果只係換controller data仲會唔會 ...
royying 發表於 2020-9-8 02:50

多數都一換一架啦

點樣死法? 有啲驚

點樣死法? 有啲驚
mlyu 發表於 2020-9-8 09:21

有咩好驚, 用得SSD, 要接受佢突然死亡

如果send去rma係會一換一定維修?如果只係換controller data仲會唔會 ...
royying 發表於 2020-9-8 02:50

換controller要自己出去整, 無左保養, RMA一換一

好奇一問, 師兄你點解覺得係 controller 死?

我隻Pm981一樣情況,controller唔應機但啲data應該正常。

好奇一問, 師兄你點解覺得係 controller 死?
buster290 發表於 2020-9-8 10:46

突然BSOD死機,之後連底板都認唔到隻SSD

MX500 係SATA3 定NGFF?

SATA3 果隻...我拆開過...得主控有thermal pad (算係咁) ,ram 同 粒nand 都係焗係入面

未必係主控壞,燒供電ic 都有機會

突然BSOD死機,之後連底板都認唔到隻SSD
royying 發表於 2020-9-8 23:01

我隻Crucial SSD 買番黎用咗幾個月試過一次無端端 BSOD, 好彩重啓之后又乜事都冇。