[開箱] 勇士系列: 梵想 1TB M2 NVME

JD 99買的, 應該係全場最平用SMI 2262EN 嘅 1TB SSD, 等同 HP EX950, ADATA SX8200 Pro, 埋單¥687.

IMG_20200914_133850 (3).jpg

撕開貼紙后, 見到 controller 下面細個2粒ram 係 Micron, 至於controller 上面個2粒NAND, logo 好似Micron嗰斜圓, 但冇咗M字, 唔知乜牌子. 好難影清, 至於SMI flash id, download 咗但唔識用.

新盤跑分

真實個案: 將257GB Steam folder 從舊SATA SSD(已九成滿) 搬去新盤, 最慢時2xxKB/s, 最快500MB/s, 同爆唔爆cache冇關係, 袛在乎抄D file大定細. 所有細file極慢, 要幾慢有幾慢.

再試吓裝咗1/4隻盤, 隻盤性能變成點. 基本上冇變.

嘅然只係裝game, 點解唔有平買平, 因為就算同廠Dramless 嘅1TB 都平唔過¥100, 算吧啦.
呢隻新牌子得3年保, 不過買得JD就求其啦. 同HP/ADATA 有冇唔同, 除咗保養條款, SMI/Phison 九成九係公板, 睇唔出分別.

而家659

回覆 1# jzllee

咁樣?

回覆 2# ???

樓主果隻係高速版, 要759

JD 99買的, 應該係全場最平用SMI 2262EN 嘅 1TB SSD, 等同 HP EX950, ADATA SX8200 Pro, 埋單¥687.

撕 ...
jzllee 發表於 2020-9-14 19:04

請問單面定雙面?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

似環保ssd
可能玩多陣會死

嘩樓煮你個 4k read 好猛,無乜 nvme 上到 7 字

請問單面定雙面?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)
talcans 發表於 2020-9-15 00:02

單面

可能係intel NAND 樓主可以對下.760P張圖
2粒就1T 我見佢有出2T 2T唔知又係唔係2粒.
不過唔係大品牌會用得唔安心
不過真係好快 又平.

可能係intel NAND 樓主可以對下.760P張圖
2粒就1T 我見佢有出2T 2T唔知又係唔係2粒.
不過唔係大品牌會用得 ...
akiro 發表於 2020-9-15 23:08

我塊SSD 啲NAND 嘅 logo 同呢個一模一様, P/N 都相近.