[操作疑難] AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB可否移除原裝散熱片

買了這個Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB,我的主板是Asus ROG STRIX TRX40-XE GAMING,但主板位置無法插入這款帶散熱器的SSD,必須要拆走散熱器,但我把散熱器移除後發現底面都有芯片,而Asus主版的散熱蓋板只能覆蓋上面的芯片,想請問一下師兄這樣有問題嗎?背面的芯片會發熱嗎?

M.2 SSD主要係controller 發熱

via HKEPC Reader for Android

M.2 SSD主要係controller 發熱

2489jnk 發表於 2020-10-29 19:12

咁就放心d,不過主板上的散熱板很單薄,比起SSD原裝的實心厚銅塊真係差好遠,而家唯有希望主板塊散熱冚蓋壓得住d熱量。

咁就放心d,不過主板上的散熱板很單薄,比起SSD原裝的實心厚銅塊真係差好遠,而家唯有希望主板塊散熱冚蓋 ...
swagman 發表於 2020-10-30 11:08

咁不如直接用原裝嗰散熱,唔好用主板個塊

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

咁不如直接用原裝嗰散熱,唔好用主板個塊
via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
a340600 發表於 2020-10-30 16:00

我也想用原裝的散熱器,因為我有兩條M.2 SSD,而我塊華碩主板的M.2插槽,其中一個被主板上的另一個散熱器遮擋了半個槽位(如下圖),無法將帶有散熱器的SSD裝上去,只能裸板才可以插入去,這樣就變成了一個SSD唔用原裝散熱器,而另一個就用原裝散熱器,但這樣又變成主機板的散熱片無法裝上。

通常近 CPU 果個 M.2 是否快過另一個 M.2 slot?

通常近 CPU 果個 M.2 是否快過另一個 M.2 slot?

JLO 發表於 2020-10-30 19:47

冇關係,睇你比唔比得足bandwidth佢行

JLO 發表於 2020-10-30 19:47

通常CPU 直出都係近 CPU
但唔係絕對

....只能裸板才可以插入去,這樣就變成了一個SSD唔用原裝散熱器,而另一個就用原裝散熱器,但這樣又變成主機板的散熱片無法裝上。
swagman 發表於 30/10/2020 18:34

這個 不會 令 電腦 不能 啟動!  只要 夠位 就 不是 問題!
如果 怕 遺失 散熱片, 可以 用 膠袋/保鮮膠 袋住, 再用 膠紙 貼 在 機箱 內 不當眼處!

個底板設計真係玩死人

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)