[購買問題] 想換SSD,求意見

本身個HDD都用咗5年
最近幫電腦清塵後,就開始keep住發出啲"嗒嗒嗒"聲,風扇聲又大咗,又有啲SMART事件出現。
上網見到啲SSD又m2又sata,都唔係好識邊種先適合我電腦
win10 64位元
主機板:asus Z97-P
顯卡:GEFORCE GTX 1070 ARMOR 8G OC
電腦主要打機、睇片、剪片等
咁應該揀咩SSD好,求意見,Thank you!!

本身個HDD都用咗5年
最近幫電腦清塵後,就開始keep住發出啲"嗒嗒嗒"聲,風扇聲又大咗,又有啲SMART事件出現。
...
HappyCourier 發表於 2020-11-4 13:56

Z97 最簡單用 SATA 2.5" SSD
可以考慮 MX500

m.2 : M9PGN+/A2000/SN550/220S
SATA: 860 EVO / M8V / 230S / MX500 / VI550

我上網搵過多數都係500gb,會唔會唔夠用?
同埋多唔多包埋software將舊HD嘅系統+資料轉落SSD度?

同埋多唔多包埋software將舊HD嘅系統+資料轉落SSD度? ...
HappyCourier 發表於 2020-11-7 17:37

夠唔夠用問返你自己喎.....

有人劏房都夠住, 有人 2 千呎都覺得細

同埋多唔多包埋software將舊HD嘅系統+資料轉落SSD度? ...
HappyCourier 發表於 2020-11-7 17:37

平民實用一定選擇MX500,佢有500GB/1TB/2TB。如果仲怕唔夠可以選WD BLUE有4TB 或者 860EVO都有4TB, 不過呢2隻就要等11月底去美森/新蛋睇吓有冇特價。
我之前買咗隻WD BLUE 4TB-$29XX。
正常用就MX500-2TB,之前黃金見$16XX-17XX。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

回覆 4# HappyCourier

你隻舊硬碟windows果個partition佔用咗幾多GB先
Ssd夠大裝晒就唔使煩,隨時仲包埋軟件俾你clone

之後唔夠用咪再買多隻hdd/ssd囉,到時可能仲平(貴都唔貴好多)唔係大問題

強烈建議用M.2 !
SATA I/O 問題, 快極都係RW 500Mb/s 左右, M.2 就千千聲視乎邊隻SSD.

回覆  HappyCourier

你隻舊硬碟windows果個partition佔用咗幾多GB先
Ssd夠大裝晒就唔使煩,隨時仲包埋軟 ...
ckyuen2 發表於 2020-11-8 00:20

我個HDD 2TB,割成2個,windows嗰個900幾gb
我本身冇裝太多software,自從windows update完後(好似係1903),
windows嗰個已經成800幾gb

回覆 9# HappyCourier

無乜software真係不如重裝
慢慢睇啲位嘥咗去邊,手動起碼玩一兩日,想搵software搞就可以去軟件區求救