[購買問題] 依家M2系統碟應該買WD sn750定Samsung 970 evo plus?

如題, 用緊500GB開始唔夠想升級
定有其他更好選擇?

WD 1TB Black SN750                        HK$1215
WD 1TB Black SN750 配備散熱片        HK$1360
Samsung 1TB 970 EVO Plus                HK$1220

如題, 用緊500GB開始唔夠想升級
定有其他更好選擇?

WD 1TB Black SN750                        HK$1215
WD 1TB Black SN750 ...
ARM 發表於 2021-3-29 12:35

你塊板如果裝得落 SN750 配備散熱片

就係首選

裝唔落就970 EVO Plus

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

兩條都用過, 用起上來無分別

WD 1TB Black SN750  無散熱片啦
慳返$145蚊你搵陶保買RGB散熱片都得啦

不過WD Black都幾熱情,散熱片係必需

2 條都係高水平野, 但爆cache 後好似SN750 快DD 咁多多

回覆 5# marcochl

970 EVO Plus cache大啲

爆cache都係970 EVO Plus快少少, 仲有write穩定好啲

WD 1TB Black SN750  無散熱片啦
慳返$145蚊你搵陶保買RGB散熱片都得啦

不過WD Black都幾熱情,散熱片係必 ...
kk30 發表於 2021-3-30 09:25

"都幾熱情, 散熱片係必需"

不是. 我 notebook 原裝用緊 sn730, 乜都無加, 亦無得加. 唔係 file sever 用, 普通文書上網唔需要加散熱.

當然, desktop 用有空間, 逃 heatsink 又平, 加 heatsink 無壞, 但唔一定係必需. 如果係必需, 廠就會搭埋heatsink 出貨, 佢重驚你 RMA 佢.

"都幾熱情, 散熱片係必需"

不是. 我 notebook 原裝用緊 sn730, 乜都無加, 亦無得加. 唔係 file sever 用 ...
Miipp 發表於 2021-3-30 12:43

我自己都有隻SN750
必唔必須係睇model,  SN750 熱情無限
之不過如果樓主本身有架機有, 就唔洗買heatskin版本

只要r/w 20秒內完成就唔會去到80度
https://lanoc.org/review/storage ... -w-heatsink?start=3

我自己都有隻SN750
之不過如果樓主本身有架機有, 就唔洗買heatskin ...
happychanbb 發表於 2021-3-30 12:58

晒氣,大把 laptop 用緊,點樣 "必須"?

又唔見有 laptop 用家話有問題

我自己都有隻SN750
之不過如果樓主本身有架機有, 就唔洗買heatskin ...
happychanbb 發表於 2021-3-30 12:58

算啦, 對佢黎講隻野識行就得, 足唔足速唔會理