[操作疑難] desktop更換2.5寸SSD, 原本是3.5寸硬盤

desktop更換2.5寸SSD, 原本是3.5寸硬盤, 本身對於電腦不是太熟, 但想試下自己更換2.5寸SSD, 詳情如下, 希望有朋友仔比些意見:

1. 原本是3.5寸 1000GB hard disk (本身只用了儲存只有200GB-300GB), 所以500GB一定足夠)

2. 想更換成500GB 2.5寸SSD

由於需要由大硬盤轉去細SSD, 請問需要點做, 最簡單方法處理呢?

買個托架 2.5 -> 3.5

由於需要由大硬盤轉去細SSD, 請問需要點做, 最簡單方法處理呢?
keemic77 發表於 2021-6-1 01:00 PM

最簡單方法,就係用海棉愎雙面膠紙固定

或者用2樓講的轉架

買個托架 2.5 -> 3.5
raym123 發表於 2021-6-1 13:44

部份 ssd有附送

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

佢其實係唔係問緊OS migration?
SSD求其吊吊fing掉入去個機箱都可以啦....

最簡單方法,就係用海棉愎雙面膠紙固定

或者用2樓講的轉架
TH30 發表於 2021-6-1 13:52

有無 m.2 連小風扇

desktop更換2.5寸SSD, 原本是3.5寸硬盤, 本身對於電腦不是太熟, 但想試下自己更換2.5寸SSD, 詳情如下, 希望 ...
keemic77 發表於 2021-6-1 13:00

ssd可以用雙面膠紙貼在機箱(唔貼都可以),很多ching都是如此做法,跟本不用架或上死的

via HKEPC Reader for Android

岩岩有部機我就咁用 blu tack ....

desktop更換2.5寸SSD, 原本是3.5寸硬盤, 本身對於電腦不是太熟, 但想試下自己更換2.5寸SSD, 詳情如下, 希望 ...
keemic77 發表於 2021-6-1 13:00

1.  搵集可以自動trim 細partitiion 嘅software 行Disk to Disk migration,
2.  裝partition manager (e.g. EaseUS Partition Master, Minitool Partition Wizard) 將隻1TB HDD 個partition 收細到500GB,再clone.

佢其實係唔係問緊OS migration?
SSD求其吊吊fing掉入去個機箱都可以啦....
inori 發表於 2021-6-1 15:23

所以樓煮問題都無講清楚係乜, 個個就做左心入面條蟲