[購買問題] 想買2.5吋 1T SSD

想幫部電腦換隻SSD, 但有一段時間無留意腦場, 唔買邊隻好.
CHING有什麼提議?

MX500 幾好用

安全選擇: 三叔870 EVO / Crucial MX500 / WD Blue(同Sandisk Ultra 3D係孖生款)

安全選擇: 三叔870 EVO / Crucial MX500 / WD Blue(同Sandisk Ultra 3D係孖生款)
ClawHammer 發表於 2021-6-7 09:19

前二者都幾好,Sandisk ultra (非 3D)我死過。

via HKEPC Reader for Android

我覺得大容量 2.5 TLC SSD 有買好買,遲 d 好大機會價升,好似 ddr3 vs ddr4咁。

前二者都幾好,Sandisk ultra (非 3D)我死過。

mt4money 發表於 2021-6-7 09:27

Sandisk舊Ultra我都有,用咗差唔多7年都冇事,應該唔係好似當年Intel 320咁有大災情(雖然我都好好彩冇遇到)
反而有隻Crucial M500用咗幾年之後出Raw Read Error,但係繼續用又無事,SMART數值都無增加,唔理佢照用
不過論NAND質素應該係三叔最好,記得以前有個網測試SSD讀寫壽命,應該係第一隻用TLC嘅消費級SSD 840 EVO都可以去到3000+ Cycle

想幫部電腦換隻SSD, 但有一段時間無留意腦場, 唔買邊隻好.
CHING有什麼提議?
waiwai8 發表於 2021-6-6 22:25

860 evo , 870 evo , mx500

Verbatim Vi550 ,超抵玩,買來BT.
$600 頭就有

Verbatim Vi550 ,超抵玩,買來BT.
$600 頭就有

大有仔 發表於 2021-6-7 01:15 PM

呢隻而家唔只賣$600, 仲係qlc,  又缺貨

Su650 960gb 升晒價 要成千