[保養相關] 三星 Samsung SSD RMA 2021

啱啱有隻960 Pro(又壞)想RMA
咁就當然要參考前人嘅經驗

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=210&tid=2341294

可惜入面提到嘅聯絡page已經冇再提供E-Mail
入面嘅Request service亦只會話This page is not available in your location.
咁就唯有自己另覓途徑

首先去呢度開隻account, 唔使打zip code
https://www.samsung.com/us/

之後連美國VPN
用啱啱開嘅account登入然後register product

型號要填盒上面嘅model code, SSD上面嘅少咗兩隻字
SN要填SSD上面嘅S/N, 盒上面嘅少咗一隻字

成功嘅話會喺呢度見到你隻SSD同埋保養到期日
https://www.samsung.com/us/support/account/products/
按隔籬嘅REQUEST SERVICE再揀遇到乜問題
我自己係 Problem / Quality Trouble / Detection problems / SSD not detected by OS
之後用自己文字描述多啲

下一步會顯示收費
下一步要填美國地址,此post已完

12月頭先RMA完隻970Pro

回覆 2# inori

你填美國集運地址?
想知點RMA法

12月頭先RMA完隻970Pro
inori 發表於 2021-7-20 14:49

可唔可以分享吓方法

可唔可以分享吓方法
peter88625 發表於 2021-7-20 16:35

你可以去美國三星個Facebook 問佢攞Memory Services 個E-MAIL.我而家都rma緊隻ssd去美國

你可以去美國三星個Facebook 問佢攞Memory Services 個E-MAIL.我而家都rma緊隻ssd去美國 ...
asdlkjqwe111 發表於 2021-7-20 22:14

thanks!

請問係 Samsung Global (@SamsungGlobal) 定係 Samsung Support (@samsungsupport)?
前者好似純廣告,後者簡介話"Samsung product sold in the United States"

好似有美國專頁但係我一入@SamsungUS就會強行跳去@SamsungHK
搵到個setting了

thanks!

請問係 Samsung Global (@SamsungGlobal) 定係 Samsung Support (@samsungsupport)?
前者好似純 ...
peter88625 發表於 2021-7-20 22:33

搵Samsung Support  .
佢E-MAIL有個格式我pm俾你

回覆 6# peter88625

記得系E-MAIL到加句自己會支付寄去美國運費

回覆  peter88625

記得系E-MAIL到加句自己會支付寄去美國運費
asdlkjqwe111 發表於 2021-7-20 22:49

啱啱攞到email
準備緊資料

搣過label(痴返落去不過啲膠虧虧哋)食唔食誠實豆沙包好
乜都唔講寄到過去斷正好似重衰咁...