[操作疑難] 買了隻DS212 但COPY FILE 速度好慢

我一向都用開隻150MB既無線USB上線的

昨天買了隻DS212返來 今日裝好啦

係時候TEST一下速度

用無線的話最高只有 6M速度 最低5M

再用返條LAN線 好D 速度有11-12MB

以上都是由PC COPY DS212

但我上網睇過應該呢個速度係唔合格的

請問有玩開DS212既師兄點解小弟會有呢個情況 同埋 點解決?

無線上網係咁上下, 如果用 100 lan 有 11-12MB 又好正常!

無線上網係咁上下, 如果用 100 lan 有 11-12MB 又好正常!
fatfatman 發表於 2012-4-1 18:11

X2

但現在換了個GIGABIT ROUTER 同埋我張GIGABIT +一條CAT5 線 速度又係一樣......究竟邊度出左問題呢?

已解決 要買條CAT 6線

已解決 要買條CAT 6線
dfx70 發表於 2012-4-1 20:52

請問宜家速度有幾多~?
你之前係咪cat5e線~?

回復 6# $0.05
我之前無用跟機個條CAT 5E 買左一條CAT6 駁電腦 原本拉好了個條CAT5駁 DS212 所以速度慢

跟住我用返原廠送個條CAT5E駁去 DS212 UPLOAD最高去到6XMB/S 平均都有58左右

回復  $0.05
我之前無用跟機個條CAT 5E 買左一條CAT6 駁電腦 原本拉好了個條CAT5駁 DS212 所以速度慢

跟 ...
dfx70 發表於 2012-4-1 21:42

你條舊cat5可能真係太舊...

回復  $0.05

跟 ...
dfx70 發表於 2012-4-1 21:42

都幾快啦...不過個 WIFI Speed 真係唔見得人...係部 Router 太慢定邊樣野有關?

回復 9# 小莉~

6M都慢? 150Mbps WIFI 應該有幾快(我指實際使用上)?