安裝 windows home server 2011

各位師兄, 小第係 unas ht400準用家 :) , 依家有幾條問題想問下:

1) 安裝 whs 2011 時, 駛唔駛全程駁上網?
2) 朋友送咗個 ocz 60g sataII ssd 俾我, 想用來裝 whs2011.  雖然 minimum requirement 寫住要160g, 但我見網上有教點裝whs2011 o係 <160g HDD/SSD 度, 請問有冇師兄成功裝到?
3) 其實用ssd 裝 whs2011 有冇提昇效能, 定冇分別?

謝謝

各位師兄, 小第係 unas ht400準用家 :) , 依家有幾條問題想問下:

1) 安裝 whs 2011 時, 駛唔駛全程駁上網? ...
kotokun 發表於 2012-4-3 10:16

係第一次安裝時, 到中間程序要上網d/l野, 如果你張lan卡到呢個時候都未用到的話, 可以call task manager出嚟, 行explorer就可以安裝到lan卡driver, 裝完driver就可以繼續安裝
理論上可以先用一個大過160g hd裝左個whs, 再clone去120g ssd, 但其本上唔會用ssd放data, 實際都係用普通hd或raid存取data,ssd 係開機時會快d, 但一攞data都就無咩分別.. 除非你用whs當desktop咁用就另計..

係第一次安裝時, 到中間程序要上網d/l野, 如果你張lan卡到呢個時候都未用到的話, 可以call task manager出 ...
jerrychan0610 發表於 2012-4-3 11:31

多謝師兄詳細解答.

1) 因為想o係office 度setup 好部機先攞返屋企...
2) google的 http://social.technet.microsoft. ... -b57e-8b5237959de9/
3) 真係有少少想當whs2011 htpc 黎用.... (可以裝office ma?)

多謝師兄詳細解答.

1) 因為想o係office 度setup 好部機先攞返屋企...
2) google的
3) 真係有少少想當wh ...
kotokun 發表於 2012-4-3 11:41

我又唔覺佢有MEDIA CENTER, 今晚返去搵下先..
但如果你用佢嚟睇網頁, 你會感覺佢好煩...
點解, 佢本兒預設唔比D/L,唔比安裝ACTIVE X, PLUG IN ..... 要人手一個一個咁去SET, SET好之後就成日彈話你個設定唔安全......煩到想死.....

我又唔覺佢有MEDIA CENTER, 今晚返去搵下先..
但如果你用佢嚟睇網頁, 你會感覺佢好煩...
點解, 佢本兒預設 ...
jerrychan0610 發表於 3-4-2012 12:25 PM

竟然仲堅持用IE,WHS唔可以裝FF/Chrome?

哈!哈,我唔會用部 itx server 上網既!
怕死,怕中毒呢!

哈!哈,我唔會用部 itx server 上網既!
怕死,怕中毒呢!
天文台 發表於 2012-4-4 01:35

咁你打算用部ITX嚟做乜?

咁你打算用部ITX嚟做乜?
jerrychan0610 發表於 2012-4-4 13:48

寫到明,做Server.....

寫到明,做Server.....
pcqman 發表於 2012-4-4 13:58

唔上網, 咁點叫做SERVER?

唔上網, 咁點叫做SERVER?
jerrychan0610 發表於 2012-4-4 17:17

家中內聯網file server, media server...etc....不一定要上網的