[操作疑難] 有無人用開AIRVIDEO?

我在QNAP 裝了AIRVIDEO  ,再在IPAD2裝左同HTC ONEX裝左

之後發覺一個怪問題,用IPAD2看(用原裝在STORE買) CPU直上用95%

但用MIRAGE,QNAP 粒CPU竟然只用幾﹪ ,是不是沒有用到實時轉碼,只是單純傳送檔案??

我在QNAP 裝了AIRVIDEO  ,再在IPAD2裝左同HTC ONEX裝左

之後發覺一個怪問題,用IPAD2看(用原裝在STORE買 ...
kofz99 發表於 2012-4-8 20:47

我用PC裝Airvideo server的, 看你個情況都像了, 你可以找條MP4既片看即時編碼同data only粒CPU既usage

我想問, 係iPhone, free 同 唔 free 既 airvideo apps 有咩分別?

Thanks

我想問, 係iPhone, free 同 唔 free 既 airvideo apps 有咩分別?

Thanks
alanhippo 發表於 2012-4-9 09:49

Free 版好似folder 數量有限制

我用PC裝Airvideo server的, 看你個情況都像了, 你可以找條MP4既片看即時編碼同data only粒CPU既usa ...
炎冬 發表於 2012-4-9 07:11

用MP4就用好少CPU了

要transcoding果D片,e.g. avi,rmvb,CPU就會直上100%

要transcoding果D片,e.g. avi,rmvb,CPU就會直上100%
CyberBaby 發表於 2012-4-9 14:11

其實我一直很懷疑, 就算以NAS既atom, 真係可以做到live encoding & transcoding? 宜家乜都720p...

new ipad我用OPLAYER經FTP接NAS睇RMVB都OK順........

回復 7# cfsimon

我i3 2100T都近full load, atom好難會順。

其實我一直很懷疑, 就算以NAS既atom, 真係可以做到live encoding & transcoding? 宜家乜都720p... ...
cfsimon 發表於 2012-4-9 16:32

如果用IPAD2播,720P  係會有輕微LAG,但係用ANDROID,就無,應該唔係實時偏碼,

應該只係相容AIRVIDEOSERVER ,可惜mirage連中交FILE都看不到呢,太廢,如果部NAS有i3就太正,可惜太貴