各位好,小弟有意選購一只NAS,先撇除價錢因素,有以下原因

1. 想作一個MEDIA SERVER,將歌曲,影片以MEDI ...
ckmalice 發表於 2012-4-9 02:25

AIR VIDEO Server - QNAP Atom級有Qpkg, S記沒留意

如果唔計即是編碼做streaming用DS212J都夠用, 如果要行Raid5, 就412+, 712+用來做web server仔就好過212j - 212+, 因CPU performance Atom > ARM

就係因為呢個原因…所以先唔知點買…
如果要ATOM…就要712+…但佢都係1.8 SINGLE CORE…

但我怕用212J S ...
ckmalice 發表於 2012-4-9 09:29

我用QNAP TS-219P 同 219PII 行 Himedia HD600A, 播Blu-ray iso 同 BDMV都沒問題

但如果用SYNOLOGY呢?
ckmalice 發表於 2012-4-10 00:05

應該都得..我個friend用DS211j + HD900A放Blu-ray有少lag, 因為佢用500M Homeplug, 用Cable應該沒問題.

哦…因為我想用WIFI…如果WIFI順我當然就用212J
但唔得既我就要諗諗…
ckmalice 發表於 2012-4-10 00:14

如果是media player用wifi, 720P就okay, Blu-ray唔洗諗
如果是NAS用wifi, 你買邊隻都是一樣..bottleneck在wifi, 唔關隻NAS事

咁如果用200M Homeplug, 會LAG嗎?
chunboy 發表於 2012-4-10 01:41

如果經Airvideo encoding 就沒問題, 不過直出就唔清楚