用緊 TS-439 Pro II , 個 Raid5 其中一隻 HDD 有事 , 點 replace ?

佢依家未出 error , 但其中一隻 HDD 做 TEST 就做唔到 , 之前部機 hang 左次都係因為依隻 HDD , 點樣可以換左佢 ?
因為怕炒左個 RAID 5 , 所以問清楚 D 先搞 ...
THX 各 ching ~

睇左下個 HELP , 係咪 RAID Management  >  EXPAND CAPACITY 就停到其中一隻 HDD ..

佢依家未出 error , 但其中一隻 HDD 做 TEST 就做唔到 , 之前部機 hang 左次都係因為依隻 HDD , 點樣可以換 ...
kennymoody 發表於 2012-4-10 12:11

應該直接除下有問題既HD,直接放隻新既入去,就會有提示

應該直接除下有問題既HD,直接放隻新既入去,就會有提示
kofz99 發表於 2012-4-10 20:14

結果今日又 hang 多次 , 即刻落黃金買左隻 WD BLUE
熄機 , 就咁 unplug 再 plug 返就得 ...... 識自動 rebuild 返 , 都算係咁 ~
thx ching ~

的相係唔係到?

的相係唔係到?
amhlee 發表於 2012-4-11 12:21

raid 5 死一隻 HDD 唔會有事啦 , 不過都好彩知道得快 , 因 4 隻 HDD 都係同一日買
今次死既又係 seagate , 對上 2 隻死既都係 seagate ... 真係怕怕

raid 5 死一隻 HDD 唔會有事啦 , 不過都好彩知道得快 , 因 4 隻 HDD 都係同一日買
今次死既又係 se ...
kennymoody 發表於 2012-4-11 14:48

請問你HDD買左幾耐? 我諗住試seagate 3t 7200 rpm啊.

請問你HDD買左幾耐? 我諗住試seagate 3t 7200 rpm啊.
cfsimon 發表於 2012-4-11 15:05

1T 非 server 版 , 買左年半左右 , 尋日攞左去聯強整 , 結果即時換左另一型號比我 ( 因舊型號已無出 ) , 都算係咁 ..