之前粒G530用PLEX transcode 1080真係完全唔掂, 每秒都要LOAD一LOAD, 可能我同時又要DL野啦
幾個月前塊asro ...
shadownk 發表於 2014-7-21 00:16

如果唔超做transcode 1080P or 720P得唔得?

之前粒G530用PLEX transcode 1080真係完全唔掂, 每秒都要LOAD一LOAD, 可能我同時又要DL野啦
幾個月前塊asro ...
shadownk 發表於 2014-7-21 00:16

1080p > 1080p 要 transcode ?_?

咩制式轉咩制式

回覆 21# 炎冬
冇詳細試, 不過transcode 1080P  720P都順, 如果唔係同時stream比好多個client 我諗唔超都夠用有凸

回覆 22# misaki83
1080都有唔同bitrate

請問NAS用CentOS or Ubuntu那個會易入手d
自己對linux係門外漢
定就咁用freeNas已足夠?

請問NAS用CentOS or Ubuntu那個會易入手d
自己對linux係門外漢
定就咁用freeNas已足夠? ...
kalok.wong 發表於 2014-7-22 04:18

我都係門外漢。。。祇有玩路由器的linux經驗
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2025967

我打算用ubuntu,
freenas網上穩過資料話行四隻硬盤加8g內存先可以實現距的特色磁盤功能。。。唔記得太清楚沒咩興趣

可以用DC-ATX
肥寶 發表於 2014-7-21 06:55

原先打算用am1 platform, asrock有版可以support notebook 果隻dc ,但用linux最忌少人用的冷門platform, 少人用就少community support. 最讓我驚奇係竟然5350 gpu測試比g1820效能更差。。。

原先打算用am1 platform, asrock有版可以support notebook 果隻dc ,但用linux最忌少人用的冷門platform, ...
upsagel 發表於 2014-7-23 07:30

用好少少嘅DC TO ATX應該唔會有事

回復 6 #upsagel

我睇你隻V6點塞4隻HDD落去
我都啱啱搭咗個NAS,但仲未買case,用舊機箱頂住先
15.16緊,唔知用邊隻ITX case好:
你講果隻喬伯伯V6,箍辣媽 eleit 110,立人E-D5  

via HKEPC Reader for Android

回復 upsagel

我睇你隻V6點塞4隻HDD落去  
我都啱啱搭咗個NAS,但仲未買case,用舊機箱頂住先
15.16 ...
C_K 發表於 2014-7-23 08:21

聽日到貨

但係沒四隻hdd試住兩隻先~

你咩list?