連 打中文也搞了一晚。。。。下一步就是裝xbmc了

upsagel 發表於 2014-7-29 22:38

點解唔用 windows

回覆 52# kofz

對system hardware requirement相對較低, D hardware唔係太驚, 用linux好D, 而且樓主做埋streaming

回覆  kofz

對system hardware requirement相對較低, D hardware唔係太驚, 用linux好D, 而且樓主做埋stre ...
ip4368 發表於 2014-7-31 21:57

沒錯,我在外國的玩家論壇看到一些高手如是說:(記憶繙譯)
如果用ubuntu 的話G1820是OK的,但是如果想試試WIN8,那麽就用i3吧

upsagel 發表於 2014-7-29 22:38

我發現千萬唔好當UBUNTU係WINDOWS黎用,上forum啊之類,好痛苦。估唔到UBUNTU經過咁多年的進化依然難以入手
要用就用command命令行裝好套件(APP),例如XBMC睇戲,裝ARIA2黎BT等,當係一部SERVER用,反而會覺得UBUNTU十分舒服,比起用ROUTER行的LINUX舒服得多

裝XBMC比搞個中文輸入法簡單一萬倍!!!

回覆 54# upsagel

NAS OS用WIN8,你SURE???定係CLIENT呀!!

我發現千萬唔好當UBUNTU係WINDOWS黎用,上forum啊之類,好痛苦。估唔到UBUNTU經過咁多年的進化依然 ...
upsagel 發表於 2014-8-1 23:14

有那麽複雜嗎?
Default ubuntu 己經有得選倉頡 3 / 5,我這個是 14.04.

有那麽複雜嗎?
Default ubuntu 己經有得選倉頡 3 / 5,我這個是 14.04.
hkcky 發表於 2014-8-3 13:27

最后發現係搞完後要LOGOUT - LOGIN 。。。先正常

驚人!
用xbmc解 3.5G的 720P CPU佔用率僅10%左右

估唔到9年後我會update呢個post

事緣我想試試Windows+NAS二合一(Proxmox和黑群暉),見到淘佬好多 二手DIY NAS(“星際蝸牛 etc.”),但二手程度好參差,唔知挨得幾耐。細心D睇距地係用4代intel CPU,特然諗起原PO呢部老爺機。

老爺一早已經退役,9年間搬家無數,機箱電源早dump晒,剩翻三大件和HDD,但我的老爺只是輕度使用,尤其係ASROCK B85 ITX主板。如果距仲寶刀未老,梗係爲距續命。首先配翻個電源,呢次吸取教訓,用SFX細電源體積細、性價比高過1U電源:

SFX 電源+CPU+RAM啓動冇問題:

跟住就諗點樣低成本升級可以達到我的目的