回覆 30# lkikl

留名等report
夠快的話我都整返隻黎玩先

問左QNAP相關PM,佢話依個唔係Bug黎,原因:
-Snapshot / Volume 會係Storage Pool扣空間
-如果係有使用S ...
wa124 發表於 2016-4-24 01:57

wa124 兄,之前 4.2 係灰,唔會出 warning, 但呢個 ver 走嚟 warn ? 另外,snapshot 唔成功先出 warning 不是更合乎 logic.... 宜家我 set unallocate 空間 5%,snapshot 一樣可隨時因冇空間而失效,另據 QNAP 講當冇空間時會自動 delete 最舊嘅 snapshot.

回覆 32# GbE

我仲研究緊係唔係4.2.1 20160419先有強制enable
而家睇落基本上有用到snapshot就會enable storage pool threshold

snapshot 唔成功先出 warning 不是更合乎 logic.... 宜家我 set unallocatw 空間 5%,snapshot 一樣可隨時因冇空間而失效,另據 QNAP 講但當冇空間時會自動 delete 最舊嘅 snapshot.

冇空間時會自動 delete 最舊嘅 snapshot <- 依樣野我諗緊上一步係唔係snapshot fail,因為我真係未試過依個case. 但理論上睇,空間不足的確有可以令Take Snapshot Fail
回到正題,threshold單純係一個提示,而且我都唔明點解唔比人Disable
依樣野要星期一再問問點搞了

係,少問題,大家明就得

回覆 28# wa124

但係我Volume用左既位 + Snapshot Reserve 278GB used 41GB , 點計個空間都未佔用到99.4%喎??

btw, 我都同意GbE個疑問, 唔係應該snapshot失敗會promt? 佢純粹warn我話空間爆左, 連話"可能失敗"都冇, 好有問題喎, 咁我點知邊個snapshot靠得住

anyway, 多謝熱心解答, 等官方as well~

回覆 35# 羊毛球

應該仲有system reserved空間(Snapshot reserved以外的)
果D空間係superblock / 拎黎backup superblock,唔比用的

回覆 35# 羊毛球

snapshot失敗會warn
岩岩睇返record,原來我搞錯了
更正返,佢係話“pool threshold會啟用以避免空間用光而沒有被知會”

回覆 36# wa124

媽我好亂啊~ 但係volume入邊又仲有free size既? 個個先係我正常使用剩底既free size喎

媽我好亂啊~ 但係volume入邊又仲有free size既? 個個先係我正常使用剩底既free size喎 ...
羊毛球 發表於 2016-4-24 03:43

乜都剩少少 你有冇計埋 OS 空間? 唔欠太多就算。
Thick vol 有 free 好正常 wor.

回覆 38# 羊毛球

你個Volume係Thick Volume
佢會預先係Storage Pool扣起左空間,所以Storage Pool會Show用左
Volume就睇有冇檔案放入去,就係你所謂的正常Free Size