家用或中小企一般用唔到咁高速吧? 我主要每星期做photo backup 一次, 大約300G, 好幾萬file, 因為係 ...
kkiitt2005 發表於 2016-11-28 09:33

試用SSD cache(SSD 快取), 佢係用黎解決零碎files 問題, 但比較被動, 被動意思係唔知邊D files 入左SSD cache 命中率好難判.

但又話分兩頭, 要兩邊都用SSD 先有可以能copy 零碎 files 時有加速之效, 只得一邊用SSD, 另一邊HDD 又係一個慢速問題.......

ching 你打算入手未?唔知有幾多ching有興趣想入?有既ching請舉手.
=.= 發表於 2016-11-27 13:00

尋晚最後order咗TS-453A, 打算入手 3 x 3T + SSD.

尋晚最後order咗TS-453A, 打算入手 3 x 3T + SSD.
kiyam 發表於 2016-11-28 11:25

ching 呢部都好多野玩, 性價比高

ching 呢部都好多野玩, 性價比高
=.= 發表於 2016-11-28 14:22

現時仲用緊TS-101同埋WD Mycloud, 希望玩得掂

26 號晚發
頭先收到電話確認,話後補電郵
電話 QNAP 打哩
同問重要唔要加 HDD 會平 D
S 字頭

i think the promo has ended.  Will wait for sometime next year, to get something (e.g. 251A/253A) even cheaper ... i hope

26 號晚發
頭先收到電話確認,話後補電郵
電話 QNAP 打哩
同問重要唔要加 HDD 會平 D
S 字頭 ...
yeung6 發表於 2016-11-28 16:04

剛剛收到電話確認, 但只得S字頭HDD.

剛剛收到電話確認, 但只得S字頭HDD.
kiyam 發表於 2016-11-28 16:46

S字頭HDD. ...

I would recommend either HGST (for stability) or Toshiba (for price-performance ratio)

Regarding WD, it's quite difficult to choose for the sake of ... too many models/series

如果係HGST我就入咗貨了
死雞真係唔想