回覆 130# mini_z_racer

師兄,我部gen8剛剛好到步,用原裝raid好定外置raid卡好?如果用p420,有harddisk壞,gen8會唔會都係有報警器同hdd燈提示?第一次玩gen8唔係好熟 server野。

回覆  mini_z_racer

師兄,我部gen8剛剛好到步,用原裝raid好定外置raid卡好?如果用p420,有harddisk壞 ...
sunmoly 發表於 2017-10-7 14:58

其實睇你想點用部gen8
B120i好多人覺得唔夠用所以加RAID卡
原因⋯⋯SW RAID,port 3&4係3Gb,ESXi只見到individual碟⋯⋯
iLO識認P420 可以係system information >  storage睇status

回覆  mini_z_racer

師兄,我部gen8剛剛好到步,用原裝raid好定外置raid卡好?如果用p420,有harddisk壞 ...
sunmoly 發表於 2017-10-7 14:58

我加左張 p410, 但只因為我想 PASSTHROUGH 一組 HDD 比其中一個 VM 用, 同時要保持另一組比其他 VM。

另一個方法係用 RDM 原用內置 RAID Controller 都得, 基本上內置已經夠用

其實睇你想點用部gen8
B120i好多人覺得唔夠用所以加RAID卡
原因⋯⋯SW RAID,port 3&4係3Gb,ESXi只見到i ...
mini_z_racer 發表於 2017-10-7 15:24

Thanks. 其實我都係起web server, 唔洗玩其他VM,係咪直接用原裝raid就得?,另外我買左e3-1240v2,唔記得睇原裝散熱器頂唔頂得順。

我加左張 p410, 但只因為我想 PASSTHROUGH 一組 HDD 比其中一個 VM 用, 同時要保持另一組比其他 VM。

...
勁爆小朋友 發表於 2017-10-7 15:46

剛剛開箱要拆出黎換cpu,全部線都插得好實,好難拔出黎,又怕整壞個底板,都而家都未搞掂。。。。

Thanks. 其實我都係起web server, 唔洗玩其他VM,係咪直接用原裝raid就得?,另外我買左e3-1240v2,唔記 ...
sunmoly 發表於 2017-10-7 16:17

1240 V2 唔使換散熱, 我都用緊

1240 V2 唔使換散熱, 我都用緊
勁爆小朋友 發表於 2017-10-7 16:22

多謝師兄提點

回覆 136# 勁爆小朋友

e3-1240v2 TDP 69W 唔熱?

我想問開機如果屋企無mon,有無得好似ipmi咁去setup部機,我搵唔到所謂iLO ip address :'(

已經搞掂