試下先,Thanks
pockchop 發表於 2020-2-15 17:16

記得裝埋vm tools先會快

記得裝埋vm tools先會快
HKEPC852 發表於 2020-2-15 07:36 PM

收到⋯⋯

用了4年多也沒有upgrade
剛剛淘了 1230v2 ,加ram 到16 g
共人仔600多,

想問1230v2 駛唔駛加風扇?謝謝。

用了4年多也沒有upgrade
剛剛淘了 1230v2 ,加ram 到16 g
共人仔600多,

想問1230v2 駛唔駛加風扇?謝謝 ...
colour97 發表於 2020-2-16 07:09

我1240v2用返原裝銀色個舊無風扇heatsink idle時都係40度,full loading 30分鐘先46度,所以無乜必要加風扇

回覆 493# colour97
1230V2 比較熱; 但gen8個heatsink係長方型要配件先裝到薄身cpu fan; 我就用返原裝加個4cm fan打橫吹算了

請問
我用緊一隻ssd 加三隻7200硬碟,
1230v2 用原裝電夠唔夠力(我都唔知原裝電幾多火)
我見舊post 要200 火牛。

謝謝。

請問
我用緊一隻ssd 加三隻7200硬碟,
1230v2 用原裝電夠唔夠力(我都唔知原裝電幾多火)
我見舊post 要200 ...
colour97 發表於 2020-2-16 22:00

我用1240v2(69w),上網睇1230v2都係69w,我用4隻7200 HDD + 1隻SSD,再加張p420i raid card,牛就原裝呢隻,用左幾個月,無問題

thank you

Esxi下之VM 個network speed祇有大約10MB/s, 請問有咩方法可以提升?加張network card再passthrough? ...
pockchop 發表於 2020-2-15 16:21

我在ESXI裝左個NAS, (HDD, LAN卡都無直通) 用電腦COPY都有40MB/S
去speedtest.net都有幾百Mb/s
如果HDD做直通, COPY 可以去到80-90MB/S

打算在ESXI裝軟路由, 如果LAN卡做直通, 係咪唔同VM都可以讀取同一個已直通的LAN?