[操作疑難] Synology enable user home service

小弟最近買左S記NAS
我起左個group管access,users加入晒去
所以大家既permissions and applications既access都係一樣

我想enable user home service俾屋企人有自己access到既folder
但開左後 大家的可以互相access到各自的home folders
點解?係咪大家都係同group?
但Home services唔係會自動指派各自既folder access咩?

新手求解,感謝

小弟最近買左S記NAS
我起左個group管access,users加入晒去
所以大家既permissions and applications既acce ...
sam123 發表於 2018-1-24 21:29

Home 既權限最好唔好改動,一改多數會亂。
而Admin 係可以睇晒home 內容,亦即係你所提出既問題。唔做admin 就唔會睇到其他人。

Home 既權限最好唔好改動,一改多數會亂。
而Admin 係可以睇晒home 內容,亦即係你所提出既問題。唔做adm ...
Y你特曲 發表於 2018-1-25 01:54

多謝ching回覆
我將個group(sisters)對Homes個folder set做Administration -Take ownership之後

access

不同的users就睇唔到其他人個home folder了
P.S. 咁做唔知之後會有咩影響

home folder 既原意就係只有自己USER ACCOUNT先access度

回覆 4# 普羅
我知
但我自己應該唔小心改左group對於home folders既access 發覺不同users可以互相access
之後就上黎求救了

最近我都買左隻718+ 同你一樣問題

最後一隻一隻FOLDER改返晒 OWNER + ADMIN 先有FULL CONTROL, 其他PERMISSION全刪( = DENY)

回覆 6# mgchat
一個個folders咁set好煩
加個group落去控制簡單好多