[操作疑難] synology 無法安裝套件

前兩天我的DS216J自動REBOOT,
重新開機後DOWNLOAD STATION所有下載歷史紀錄無晒....
刪除左DOWNLOAD STATION後諗住係套件中心再下載...
但就一直彈出[無法安裝套件],而家連其他APPS都裝唔到
手動安裝都係唔得...
儲存空間有二百幾G,
而家我既DSM版本係最新既3.1.5
大家有試過呢個問題嗎?
請求各位前輩幫忙解決...

删除哂空間,再裝過DSM

路過,搭單!
症狀:
1)DS212J disk2 磁碟損毀,6個套件錯誤,不能解除安裝。
2)Download Station因用不到解除安裝後無法再安裝(按安裝後完成以後沒出現)。
請問:移除 Disk 2後是否可以重新安裝套件?

開ssh入去……
你會搵到/volume1/@download個folder,delete咗去就可能得…
另外其實可以backup返啲torrent,用返find ./ -name "*.torrent" -exec cp {} /volume1/share \;
或之類command如有錯……

via HKEPC Reader for Android

開ssh入去……
你會搵到/volume1/@download個folder,delete咗去就可能得…
另外其實可以backup返啲torrent ...
tingcrab 發表於 2018-2-3 14:27

謝謝師兄解答
我剛才在地鐵回帖欠清楚,情況是
1)DS212J disk2(儲存空間類型:Basic<沒資料保護>) 磁碟損毀,6個套件錯誤,不能解除安裝。
2)Download Station因用不到解除安裝後無法再安裝(按安裝後完成以後沒出現)。
(Disk 1[SHR]操作及狀態正常)

我打算:
1)先將disk 2的資料備份(抄寫到電腦HDD中
2)移除disk 2,只剩下disk 1
這個做法可否將套件修復及成功安裝Download Station?

其實我係答緊樓主……

開ssh入去……
另外其實可以backup返啲torrent ...
tingcrab 發表於 2018-2-3 14:27

開ticket問算啦,無謂搞到更大穫。

開ticket問算啦,無謂搞到更大穫。
gopczar3 發表於 2018-2-3 21:22

Ticket?

Ticket?
dapump 發表於 2018-2-3 22:11

https://account.synology.com/support/support_form.php

或者用DSM 內置既技術支援中心,可以填少好多野。必要時會remote入你部機幫你解決。