[操作疑難] Synology 918+ 8GB Ram vs 256GB m.2邊樣較好?

假設唔玩VM,只用來儲存相片、影片 for街外存取...

那麼應該買Synology 918+ 加到8GB Ram,還是Keep 住4GB版本但加256GB m.2做SSD Cahce 較優勝?

我認為
兩樣都吾洗加  吾玩 vm 都吾會用多過 50% ram

反正已用盡 1 g nic 除非你經常玩轉片 vm
或是真的錢多

256GB SSD 應該有用啲, 因為有機會可 cache 晒你 photo station 啲相, 如果每一相薄裡面有幾萬張相, 肯定有幫助喎。
而 RAM 只能 prefetch data,, 而且一 reboot 就要再嚟過.
我嚟緊都準備加 SSDx2, 呢家行 4x4TB (MG04) RAID10, 開一個載有二萬張相既 samba share folder 都要等半分鐘先有反應, 仲要等佢慢慢 load 縮圖, 舊機行 2x 3TB RAID 1 仲衰, 一開就 lag 住兩分鐘. Photo Station 都快咗幾倍, 但仍想再快啲.

但仍諗緊買 switch 行 LACP 同加 SSD 邊樣做先好啲.

兩樣都唔洗加, 你隻NAS的最大問題會係NETWORK SPEED,而唔係RAM同SSD CACHE

SSD CACHE你冇5個人以上一齊讀同一堆FILE,都唔會有咩顯著性能差別,
我公司有部專門放電子教科書(隻隻1GB,幾千個碎FILE), 成隻SSD CACHE夠位放晒,
但佢只會讀熱門~定期就清舊,長期食唔到1/3,實際性能大約只比冇SSD CACHE 快20%左右,
但係同時多人一齊讀就快好多

samba share folder 想快, 關縮圖就秒開架啦~冇解的~ 你SSD快左你CPU讀縮圖個SPEED都跟唔上

回覆 1# hackentsui

By the way, 918+ 跟機係 4GB, 唔係 2GB.

回覆  hackentsui

By the way, 918+ 跟機係 4GB, 唔係 2GB.
永恆的回憶 發表於 2018-2-3 16:09

係喎!打錯添

256GB SSD 應該有用啲, 因為有機會可 cache 晒你 photo station 啲相, 如果每一相薄裡面有幾萬張相, 肯定有 ...
永恆的回憶 發表於 2018-2-3 16:02

因為有小朋友嘅相+影片,幾萬張...想可以在街外串流「暢順」咁睇...以你所講我應該買SSD做Cache好了...

另請問m.2有無咩牌子好?或是普通的就可以?

回覆 7# hackentsui

牌子我諗無咩所謂,反正部機都用唔盡 SSD 極限,
同埋即使死咗都唔會有 data loss.
但我個人接受唔到非大牌子的 SSD, 所以遲啲索性買返 Intel 最平嗰隻 NVMe 算.

回覆  hackentsui

牌子我諗無咩所謂,反正部機都用唔盡 SSD 極限,
同埋即使死咗都唔會有 data loss.
但我 ...
永恆的回憶 發表於 2018-2-3 16:20

不如諗 SSD Cache 個 R/W 其實都好密.  如果用  TLC 既 可能吾洗幾耐就打柴 ,
所以安全起見應該選 MLC  ..  例如 SM951 , SM961 .

其實係得 細FILE 既 野先有需要 CACHE .  所以吾128G , 256G 都好夠用.
但人吾多既話又係冇用

個人都係同意樓上所講無謂浪費金錢買SSD cache同加RAM……但如果你真係seafood痕我會建議買RAM算……

樽頸位有好多,除左最大既障礙1GB network外,你街外串流順暢其實唔係好關SSD事,而係4G上網夠唔夠快問題多。其次本身NAS的cpu快極都唔會好似正規相簿web site咁以server作設備,所以其實加RAM加SSD Cache我會覺得只係加鹽加醋而已。

如果有小朋友相,我會將呢舊seafood錢用落幾隻用蒞backup的外置HDD、燒碟又好買tape drive又好,總之就多份backup。否則NASgg你小朋友的童年回憶就gg了~