為何會有無法重新連接所有的網路磁碟的情況出現?

大家好  我的電腦最近出現了無法重新連接所有的網路磁碟的情況  我有一部NAS (S記的DS214PLAY)  而WINDOW是用WINDOW 10 家用版
首先我已經成功設置好網絡磁機的位置(即是 \\XXX\XX  這個)  進入磁碟機存取是沒有問題的  但每次重新開機後都會自動斷線(即是磁碟機的LOGO有一個紅色的交叉)  請問怎刀可以保持電腦和NAS連線? 謝謝!

大家好  我的電腦最近出現了無法重新連接所有的網路磁碟的情況  我有一部NAS (S記的DS214PLAY)  而WINDOW是 ...
JonSnow 發表於 2018-2-15 13:09

咁你一開完機 , 睇下 "檔案總管" 個 network drive 係咩狀態 ? (正常連左線? 假死? <- 有紅 X 但 show 到磁碟機用量 , 定真係連唔到? <- 紅色 X)

一直都ignore network drive那個打交叉就算,無考慮過個icon有其實際功能……反正click入去一係得一係就唔得……

via HKEPC Reader for Android

只要NAS同Windows使用者名稱及密碼一樣,就可避免重開機後斷線

咁你一開完機 , 睇下 "檔案總管" 個 network drive 係咩狀態 ? (正常連左線? 假死?  ...
觀星是答案 發表於 2018-2-15 16:10

每次開機都會見到檔案總統  網絡位置果欄  network driver個狀態係見唔到硬碟既儲存量而且有個紅色交叉  下面寫住NF乜乜  但我按入去就入到

每次開機都會見到檔案總統  網絡位置果欄  network driver個狀態係見唔到硬碟既儲存量而且有個紅色交叉   ...
JonSnow 發表於 2018-2-15 17:40

開powershell 用 net use command to map drive,可以set 不同user login
https://technet.microsoft.com/en-us/library/bb490717.aspx

每次開機都會見到檔案總統  網絡位置果欄  network driver個狀態係見唔到硬碟既儲存量而且有個紅色交叉   ...
JonSnow 發表於 2018-2-15 17:40

試下 boot 完機,click 入去連一次,之後立即重新開機再睇下仲係咪一樣 (試下係咪因爲隻 nas hdd standby mode 而起動唔切)

或者試下斷左連線先,再用 ip address 去連,如果隻 nas 既 acc 同 Windows login 不同,記住要 tick 返使用不同使用者連線
咁係試下 dns server 同 windows 認証既問題

開powershell 用 net use command to map drive,可以set 不同user login
jc0604535 發表於 2018-2-15 22:12

"或者試下斷左連線先,再用 ip address 去連,如果隻 nas 既 acc 同 Windows login 不同,記住要 tick 返使用不同使用者連線"<-----試左都係唔得

我部機間歇性都有呢個問題, 試過好多唔方法都係間歇性唔work.
我發現有時開機打開windows explorer好多時都係咁既情況, 隔多一陣再開又會冇咗呢個問題.

我部機都間歇性有呢個問題,之後自己整咗個 "network_add.cmd" 檔案,放喺startup資料夾入面,每次開機load一load

檔案內容如下:
-----------------------------------------
net use x: /delete /yes
net use y: /delete /yes
net use x: \\DISKSTATION\music /user:USERNAME PASSWORD /persistent:yes
net use y: \\DISKSTATION\software /user:USERNAME PASSWORD /persistent:yes
-----------------------------------------
* USERNAME: 你的login name
  PASSWORD: 你的login password
  DISKSTATION: 也可考慮使用IP address