子目錄分享

新手想請問如果想可以做到子目錄分享,QNAP還是Synology會比較好?謝謝。

新手想請問如果想可以做到子目錄分享,QNAP還是Synology會比較好?謝謝。
rocknzen 發表於 2018-2-20 09:20

Synology native做唔到, 或者要用mount --bind (symbolic links)形式進行
但使用上都有限制, 因為到時佢在UI上會分唔到係真folder定symbolic links

Synology內好多app都係用"Share"來做單位/設定 (e.g. HyperBackup係用來backup一個一個share, 但如果個share係symbolic links整出來, 可能會出現不能預計的情況)

不如你講講你"子目錄分享"個目的係咩先, 可能有其他方法達成

如A,B,C..共享一個大目錄,但當中其他子目錄分別分享不同組合(e.g. A&B or B&C...)使用而又想置於同一個大目錄下。

如A,B,C..共享一個大目錄,但當中其他子目錄分別分享不同組合(e.g. A&B or B&C...)使用而又想置於同一個大 ...
rocknzen 發表於 2018-2-20 10:13

你想 set 不同 user / group 有唔同 permission ?

e.g.
User X -> "Share\Folder A" + "Share\Folder B"   
User Y -> "Share\Folder B" + "Share\Folder C"
User Z -> "Share\Folder A" + "Share\Folder C"

唔,大概就是這樣,而X,Y,Z又可以同時用到 folder \Share

唔,大概就是這樣,而X,Y,Z又可以同時用到 folder \Share
rocknzen 發表於 2018-2-20 12:26

S 同 Q 既 File Manager 都做到呢個功能
只要係 Folder A/B/C set 唔好繼承上層 folder 既 permission , ABC 各自人手 set 返邊個 acc / group  可以入就得

謝謝你!

S 同 Q 既 File Manager 都做到呢個功能
只要係 Folder A/B/C set 唔好繼承上層 folder 既 permission , A ...
觀星是答案 發表於 2018-2-20 12:48

首先要理解下佢個「子目錄分享」係唔係指咁樣 (先不說權限)
\\Server\Company (只比Boss睇)
\\Server\Company\HR (同時等如\\Server\HR, 只比HR同事睇)
\\Server\Company\Account (同時等如\\Server\Account, 只比Account同事睇)
\\Server\Company\Sales (同時等如\\Server\Sales, 只比Sales同事睇)
以上的話在Windows好易做到, 因為Shared Folder入面的Folder可以再起多個Share出來

但係在Synology, 你只可以有頂層的Share (當然, 你可以用權限去解決咩人睇得咩野的問題)
\\Server\Company\HR
\\Server\Company\Account
\\Server\Company\Sales
或者分3個頂層的Share (但可能會滿足唔到D懶Boss的old-school需要, 想一個folder睇晒3個department的野)
\\Server\HR
\\Server\Account
\\Server\Sales

首先要理解下佢個「子目錄分享」係唔係指咁樣 (先不說權限)
\\Server\Company (只比Boss睇)
\\Server\Com ...
wunit 發表於 2018-2-20 21:39

但係在Synology, 你只可以有頂層的Share (當然, 你可以用權限去解決咩人睇得咩野的問題)

CHING咁以上係點設定, 因為我都有同樣需要, 但最終只能做"或者分3個頂層的Share (但可能會滿足唔到D懶Boss的old-school需要, 想一個folder睇晒3個department的野)"咁樣既黎用

CHING咁以 ...
tata211 發表於 2018-2-23 16:54

在Synology入面你開幾多個Share咪開幾多 lol......
https://www.youtube.com/watch?v=-DuaNqT9eF4