請教916+同918+性能分別大吾大?

謝謝大家!

via HKEPC Reader for Android

你用來做咩先?
淨儲存的話, 性能沒差...

講真,用緊916+無病無痛應該唔會up去918+, 所以好難有用家比到真實意見你

但918+主要係多左2條m.2 SSD槽,如果以家用根本用唔著SSD cache。(因為我試過,用左同無用分別唔多覺快左)

所以如果用緊916+既就可以bypass 918+, 未買想買既就有新買新囉!

你用來做咩先?
淨儲存的話, 性能沒差...
CardCaptor 發表於 2018-3-3 11:26

用download station

用download station

173 發表於 2018-3-10 22:54

冇咩分別,因為呢個最大受限制係isp的速度,而唔係nas cpu唔夠快

916+ 同918+ 粒cpu幾乎冇差別

冇咩分別,因為呢個最大受限制係isp的速度,而唔係nas cpu唔夠快

916+ 同918+ 粒cpu幾乎冇差別 ...
s84292 發表於 2018-3-11 00:17

同意
基本上用黎存video,photo,music file,bt下載,streaming 4k video,完全無分別
之前DS415play轉DS918+使用上感覺完全一樣,除左功能多左

同意
基本上用黎存video,photo,music file,bt下載,streaming 4k video,完全無分別
...
bbgirl223 發表於 2018-3-11 11:41

即係心理作用多於一切

同意
...
bbgirl223 發表於 2018-3-11 11:41

多左咩功能?

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

多左咩功能?

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone
p0486 發表於 2018-3-12 07:39

DS415PLAY我冇記錯應該係冇btrfs支援,DSM6 會冇歷史版本功能

DS918+則有BTRFS,同雙LAN 口

講真,用緊916+無病無痛應該唔會up去918+, 所以好難有用家比到真實意見你

但918+主要係多左2條m.2 SSD槽,如果以家用根本用唔著SSD cache。(因為我試過,用左同無用分別唔多覺快左)

所以如果用緊916+既就可以bypass 918+, 未買想買既就有新買新囉!
antonyhk 發表於 2018-3-3 11:38

Other than "有新買新", I think the difference is minimal

Similarly, it applies to 216+II vs 218+  (I'm using 216+II)