所以我都會買漢科有3年保

剛買左DS918+,安裝左video station 發覺用吾到外置字幕所以安裝埋plex,但plex搵吾到我啲movie但video station 又見到,有冇人知點解?

有冇師兄將918+ 加到16GB RAM?

PLEX transcode 1080p 既片 加字幕已經唔夠力, 無論係HEVC 定H264..
係我問題定係真係唔夠力...

有冇師兄將918+ 加到16GB RAM?
jc0604535 發表於 2018-3-20 00:34

跟機4G ,我加左條8G , total 12G

跟機4G ,我加左條8G , total 12G
google 發表於 2018-3-21 11:55

加左咩牌子同型號?
小弟加左兩條Kingston DDR3L 1600Mhz 4GB x 2,換埋原廠跟機果條做後備

所以我都會買漢科有3年保
bbgirl223 發表於 2018-3-16 12:32

Sorry, 其實要回另一位CHING。

PLEX transcode 1080p 既片 加字幕已經唔夠力, 無論係HEVC 定H264..
係我問題定係真係唔夠力... ...
lforum 發表於 2018-3-20 22:26

對1080P transcode 好夠力喎 (<15% CPU), 4K 就大概22% CPU, 會唔會冇開hardware decode。要開hardware decode有兩個條件:

1) 你個PLEX 係咪原裝跟機的版本, 呢個版本係32bit , 冇咗hardware decode 呢個function, 你要响 PLEX download 返個 64bit , manual install 後 enable 返。
2) 要買 PLEX PASS。

回覆 41# bbgirl223

Sorry, 明明要 "milkshake: 。

要check下:
1) PLEX 個default location 係咪同VS 一樣?
2) 如果係一樣的話, PLEX 只係show 佢support format, 例如 ISO 可以VS 見到但PLEX 見唔倒。
3) PLEX default 係disable auto refresh / scan 呢個function, 要自己開, 或者 manual refresh。

回覆 45# google

請問速度有明顯增加嗎?