我2條8G 用到E+都冇問題喎,
當然有更新DSM啦!

本身用4T x4,想加隻DX.
今次$3299 唔諗DX 啦 買多隻91 ...
mcnelson 發表於 2018-3-24 18:30

請問用緊邊隻8GB ram呢?
兩部918+可唔可以link up做一個volume呢?

請問是否選回 volume 1\Photo:
JLO 發表於 2018-3-25 01:37

對,佢會行一段時間,睇吓你有幾多嘢係入邊。最好睡前做。

請問用緊邊隻8GB ram呢?
兩部918+可唔可以link up做一個volume呢?
bbgirl223 發表於 2018-3-25 13:02

crucial 2x DDR3L 1866 SODIMM

請問用邊隻RAM?
jc0604535 發表於 2018-3-24 15:32

G skill F3-1600C9-8GRSL  

Kingston 就試呢對 8GB x 2
https://www.hyperxgaming.com/us/memory/impact-ddr3

本身用到的, 某日update 後變成開機着藍燈, 閃左一陣, 隻NAS熄左。用8GB ram 就開到機無問題

有冇師兄插M.2 做 CACHE,  會唔會加快好多?

有冇師兄插M.2 做 CACHE,  會唔會加快好多?
jc0604535 發表於 2018-3-26 01:10

用緊 SM951 256GB, 表示心理因素 > 實際作用

俾我行到 8GB x 2 好過

回覆 76# iori_hk

一條只可得RAID1齋R
要試下行兩條 轉用RAID0變R/W

iori_hk 發表於 2018-3-26 01:53
Try this model

Crucial 16GB (2 x 8GB) DDR3L 1.35v 1866 (PC3L 14900) Unbuffered Memory for Mac Model CT2K8G3S186DM

iori_hk 發表於 2018-3-26 01:53

我諗係會有快到既, 不過我係HOME USE, 主要用黎放文件及擺相既話, 都唔係太大用途

行緊 16G .. 未試 m2.   想問有人試左 m2 有更大效能嗎 ?