張4Tb 改做8T/10/12
可以順手做埋cold backup

我都想要,睇下有無人放條原裝4G ram出來先
bbgirl223 發表於 2018-3-30 00:44

Same
同收4G ram

唔玩vm
不過打爆先,安全

回覆  hkpop

兩條4會比一條8快 因雙channel 但實際快得幾多就唔知
mini_z_racer 發表於 2018-3-31 16:08

under 5%

回覆  jc0604535

之前有師兄post過/提過播片嘅嘢
佢嘅提議係NAS駁player播 可以用sw/hw player
你爬下舊p ...
mini_z_racer 發表於 2018-4-1 13:24

4k比較煩

如果主力玩片
重乜唔玩453be
一件過

TS-453Be係HDMI 1.4
jc0604535 發表於 2018-4-1 21:32

所以我至話4k比較煩

我自己D片,一般1080/720p
1-10gb
直接放usb3手指,插tv
方便過nas

而家睇netflix, 方便過bt

就算係1080p內掛字幕大過10GB既REMUX片,唔經DLNA 用USB一樣出唔到字幕
ps...Samsung 4k tv ...
bbgirl223 發表於 2018-4-1 23:03

Lg ok
但不可以是ssa

回覆  bbgirl223

自從好耐之前大陸嘅PT全封後 已冇機會download好嘢 4K對我無緣 ...
mini_z_racer 發表於 2018-4-2 17:48

本來冇bt  5-8年(hdd冇位)
而家myav/mytv ,netflix 大把地方 vod
加埋billbill

真系冇必要再bt

得D舊動畫要儲,

愛情動作片找日可以del 左nike年代個D
反正冇睇好耐

回覆  madebyp90

係 依家齋睇完就算
BD年代的郁下都6、70G已爆好多隻HDD
4K嘅UHD唔敢想像 有得download亦 ...
mini_z_racer 發表於 2018-4-2 18:03

以前DL左D戲
Etc 天空之城,風之谷,引力邊緣 ,教父BD iso

到近年,有$左
我走左去買正版, or netflix有的就del

Hdd 1GB,平均要$1.8-$6($2000/3.6tb*2 or $6500/11T*2 raid1)

即一隻40GB ios,要$72-180(只計hdd,未計nas成本)

在這價錢下,點解要益HDd廠,nas廠,而不去比原創人?

我而家一般keep D 2-3gb ver for ipad
方便比小朋友睇(佢地唔愛惜碟)
BR儲

回覆  madebyp90

另有一種自己呃自己嘅講法~慳位
啲碟出到鬼5馬6、3尖8角都有 想儲都要有地方
當你計番 ...
mini_z_racer 發表於 2018-4-2 18:31

以前泠門碟冇字幕,煩
而家只要有心,一定整好

除非隻碟,貴到不合理(etc日本動畫一set 幾千)
但買不起日版,美版平好多
一set命運石之門,美版BR平到笑,作為fans,  能力內就比$吧

睇完4K 真係返唔到轉頭,整部咁大G 數NAS 好大程度都係為佢地
eastaegis122 發表於 2018-4-2 21:55

Netflix太方便
要我DL幾日,再test mout播片,我不如開netflix

Btw
Online好多mkv/mp4
條sound比人轉左flac

我個dts7.1無線耳筒
播dts/truehd vs flac,效果完全兩個世界