[操作疑難] Synology 718+ CPU長期99% (10月2更新)

對上一次UPLOAD相(9月11日)都仲正正常常
跟住打風中秋一路都冇理過佢,
早幾日聽到部機HDD有聲 LOGIN睇到其中一隻碟狀態係警告, 同時CPU已經99%
馬上換新碟再RAID 1 修復
修復完個CPU都仲係99%
資源監控睇到冇APP做緊野 最高係DSM頁面得3%到
但程序個一頁就有4個叫做"QThread"既野, 每個都2X%, 應該係99%既源頭
有冇師兄知道咩事???
已經UPDATE左新版本DSM同REBOOT左都唔得

原來部NAS比人HACK左, 裝左個APP入去玩BITCOIN, 比佢掘左20日.......
我即時DEL左佢個掘礦APP
SYNOLOGY TECH SUPPORT叫我重置DSM,
睇左佢個網上教學, 重置系統唔會影響HDD入面既資料, 只係建議重置前BACKUP一次
但我本身SET左RAID 1, 咁佢重裝完個DSM, 係咪直接認得番曬成個SETTING
相簿個D好易SET番, 最怕係係認唔番之前D野
有冇師兄有經驗

PS: 換左一隻新HD之後, 第二日發現另一隻都死埋, 即刻撲出去再買多隻修復番, 好彩分兩日死, 一齊死真係TOTAL LOSS.....
唔知係咪佢個BITCOIN APP加快左我HDD既損耗, 明明行得好地地, 一死就死曬

delete

回覆 1# 唔識電腦人

bitcoin mining?

忍痛將系統重置

回覆 1# 唔識電腦人

interested to know what hdd model are you using?

回覆  唔識電腦人

bitcoin mining?
raywan 發表於 2018-10-1 00:46

比人HACK左, 裝左個DOCK落去玩BITCOIN

SUPPORT叫我重新裝過DSM

比人HACK左, 裝左個DOCK落去玩BITCOIN

SUPPORT叫我重新裝過DSM
唔識電腦人 發表於 2018-10-2 16:46

重點係點解會俾人hack到

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

重點係點解會俾人hack到  

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)
p0486 發表於 2018-10-2 16:51

我用佢DEFAULT個"ADMIN" 帳號
比佢撞到個PW掛
原來佢有教學話應該CREATE一個新帳戶再DISABLE左個ADMIN佢

我用佢DEFAULT個"ADMIN" 帳號
比佢撞到個PW掛
原來佢有教學話應該CREATE一個新帳戶再DISABLE左個ADMIN佢 ...
唔識電腦人 發表於 2018-10-2 16:55

"比佢撞到個PW掛"
Not that easy ... unless your pw is so so simple

"比佢撞到個PW掛"
Not that easy ... unless your pw is so so simple
pc1668 發表於 2018-10-2 17:02

係SO SO SO SIMPLE
以為自己部機冇咁易比人攞黎做目標, 低估左個風險
我純粹用黎BACKUP相, 冇用其他功能
考慮緊將部機OFFLINE

師兄有冇重置系統既經驗可以分享下