比你再升都無用,單春、無FPU、256MB RAM.....其實由6.0同6.1開始,好多新功能已經無份。打算用到佢唔再 ...
gopczar3 發表於 2018-11-23 20:04

冇咩所謂啦,我都有用212J,BT專用,拎隻舊HDD,好洗好用
主力用返A記204TE,貪佢夠平

回覆  morris

下列機種的 DSM 支援將於今年 (2018) 終止,DSM 6.2 將會是最後可升級版本。DSM 6.2 在正 ...
hkce 發表於 2018-11-23 12:42

Thank you thank you    

咁要好好安排佢嘅善終問題

冇咩所謂啦,我都有用212J,BT專用,拎隻舊HDD,好洗好用
主力用返A記204TE,貪佢夠平 ...
billyck2 發表於 2018-11-23 20:16

請問CHING, 我都係用緊212J, 係我第一部NAS, 當日買返黎都係想BACKUP野用, 但由於部機好慢, 慢慢地依家只會用黎BT野.
但我覺得用2隻HDD行RAID但只係BT野好浪費, 加上我部PC依家又冇位而想BACKUP 返電腦D 野.

我諗緊用212J+1隻爛鬼HDD, 只做BT工作.
之後買多隻新NAS, 行RAID BACKUP野 (如相片等)
1) 咁依家有咩2 BAY NAS性價比高, 操作又快?
2) 如果買新HDD, 洗唔洗買專用NAS個種? 定其實普通HDD都差唔多? (我依家用緊NAS個種, 咁多年都仲未死)
3) 其實用2隻NAS會否多鬼餘, 直接用新NAS去做晒所有野?

quote]請問CHING, 我都係用緊212J, 係我第一部NAS, 當日買返黎都係想BACKUP野用, 但由於部機好慢, 慢慢地依家只 ...
hui8 發表於 2018-11-24 13:52 [/quote]

212J我而家都係塞單隻舊HDD,BT專用,死左都冇咩問題,BT用洗鬼要鏡相
新NAS就要問其他C兄,都幾年冇留意新野
HDD我既原則係有平用平,但會準備多一隻後備,死左即時有得換

quote]請問CHING, 我都係用緊212J, 係我第一部NAS, 當日買返黎都係想BACKUP野用, 但由於部機好慢, 慢慢地依 ...
billyck2 發表於 2018-11-24 14:02

咁你講的204TE 好用和快嗎?

咁你講的204TE 好用和快嗎?
hui8 發表於 2018-11-24 14:43

幾年前機種,要買都買新款啦,A記平,OK快,不過小問題唔少
我玩既野少就唔太覺,APP唔夠S記好用

最後淘寶 2蚊加7蚊運費。攪定

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

我部212j 都係早幾日自己爛個制,又係好日都唔用。
如果唔換HDD轉新款煩唔煩?

其實如果你唔係成日開關,粒制真係整唔整都得. 因為我想二手放, 所以先整返好佢..

回覆 16# billyck2

何否堤供link