[操作疑難] 想請問一下nas串流4k影片問題

各位師兄想問一下 ds218play 同 qnap ts251b 邊部會好d?
有幾個問題我重搞唔清楚

睇個spec 係咪都可以串流睇4k片?
因為現在我要知道邊一隻可以係我部4k電視開apple tv睇到4k電影,
睇來睇去都話轉檔成1080p,但我就係唔想睇1080p

我有d片係 4k hdr Dolby Atmos,我宜家要抄落個hdd插電視先睇到,
有邊隻nas 可以唔洗插 HDMI 可以由nas串流去apple tv 睇到4K HDR Dolby Atmos既片?

回覆 1# 最強是狼

比個參考你睇睇
https://nascompares.com/2017/11/ ... o-transcoding-2017/
間間NAS都話自己某型號support 4k transcode。
但事實上native transcode 同某些software 如plex 內4k 又係另一回事。
J3355 同 RTD1296 比,雖然一個係dual core, 一個quad core,但事實上J3355的整體表現會比RTD1296平均。
218play 得1GB DDR, 我會考慮上418或貴少少418play, TS-453Be,平就揀TS-251B

回覆  最強是狼

比個參考你睇睇

間間NAS都話自己某型號support 4k transcode。
但事實上native transcod ...
hkce 發表於 2019-1-8 13:18

其實我宜家都比較想買ts251b,只係擔心睇唔到4k電影會得物無所用,所以先想問清楚。

純個人。買了部451+.16GB.以爲行vm win10做埋media player.結果NAS連hdmi都無插,加個i5 Intel nuc 行win10 再加部media player才滿意.

純個人。買了部451+.16GB.以爲行vm win10做埋media player.結果NAS連hdmi都無插,加個i5 Intel nuc 行win10 ...
lnchu 發表於 2019-1-8 14:47

因為唔想買4 bay 太大座,所以只係想買2 bay行 raid 1

各位師兄想問一下 ds218play 同 qnap ts251b 邊部會好d?
有幾個問題我重搞唔清楚

睇個spec 係咪都可以串 ...
最強是狼 發表於 2019-1-8 12:51

你唔應該用 appletv 播

用 bdiso 播放機

例如a5/a10

直接出 4k 畫質

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

其實我宜家都比較想買ts251b,只係擔心睇唔到4k電影會得物無所用,所以先想問清楚。 ...
最強是狼 發表於 2019-1-8 02:02 PM

ts251a及Apple TV 4k我同時用過,放心,一定睇到H.265 4k

但你隻Apple TV係non-4k版?
如果唔係4k版,由nas transcode 4k去2k Apple TV再出4k電視,咁就有點傻
如果係4k版,仲使乜鬼transcode,一係NAS decode 4k,HDMI直出;一係UPNP/SMB,raw落Apple TV decode出

至於Dolby問題,有d NAS decoder要比版權費,Apple TV部分apps亦要支付版先解到,但食唔食到Atmos呢個程度就唔知了,反正我耳鈍,全行AAC算了

P.S.擺4k片仲要用儲埋Dolby codec,2bays炸一聲就唔夠空間用了,即使你買到8TB.......

ts251a及Apple TV 4k我同時用過,放心,一定睇到H.265 4k

但你隻Apple TV係non-4k版?
如果唔係4k版,由nas ...
pbodq 發表於 2019-1-8 15:30

我宜家就係想行 8tb raid 1
我隻apple tv 係4k 版(琴日先買)

但想問一下唔用hdmi 可唔可以經wifi 傳去apple tv 到睇4k呀?

同問, 用緊TS-473,,. LG webOS TV (streaming 有4k) 但冇atmos, 想知咩player可以裝係NAS度用又出到聲

我宜家就係想行 8tb raid 1
我隻apple tv 係4k 版(琴日先買)

但想問一下唔用hdmi 可唔可以經wifi 傳去 ...
最強是狼 發表於 2019-1-8 03:44 PM

方案一:
唔需要對NAS有太多要求,舊都無所謂,NAS選購方面很有彈性,速度只要滿足Ethernet 1000,因有d BD sample rate會過100;行SMB/UPNP(自帶的media library軟件)及
AppleTV裝Infuse付費版(免費版唔比解Dolby) 或
AppleTV唔jailbreak,裝Kodi,每年比HK$8xx Apple續個developer edition membership Apple ID,或每7日sideload一次個免費的kodi落去 或
AppleTV jail break裝kodi,一世無憂
而AppleTV有樣衰,由於Apple唔肯向Qualcomm買版權,所以iOS/tvOS個藍芽driver唔比傳Aptx類codec. MACOS 10打後先得.(你d音響唔行藍芽就無所謂)

AppleTV4k一係用wifi,一係用ethernet入去NAS拎片,佢個wifi足以應付2k,4k我就無試過,按理論值及官方功能,應該夠快,但ethernet一定無問題.
由於佢無SPDIF,所以片源的Dolby,一係用player的decoder變成PCM經AppleTV HDMI入TV;一係叫player唔好decode,要pass through raw bit,你部TV如何decode Dolby raw bit,你就自己諗諗,有d人會再由TV pass through多一次去speakers

player:
Infuse/VLC 好似無得enable pass through,kodi先有

update:
AppleTV版kodi無得passthrough Atmos,Windows 10版裝patch同Android LibreELEC先有,Q記就自求多福
https://forum.kodi.tv/showthread ... =2736507#pid2736507
另外,市面應該未有library可以比players decode Atmos,要raw bit落去DAC

方案二:
買Q記TS-251a/b果類有hdmi decode 4k的NAS.可以完全忽略AppleTV的存在.裝個kodi落去Q記,唔使crack,唔使root,唔使jail break,好慳功夫好慳位,搞點晒.
唔好處係有d人用起Q記來,會發覺有好多問題/困難/唔方便,當然係指播片以外的applications

方案三:
同方案一一樣,買任何一款NAS.
再買隻Android 4k media /BD player.好處係呢類盒子,晶片硬解的畫質會比Apple TV及Q記的Intel/nvidia/AMD的靚d清d鮮d.一般都係行番kodi改skin.
Android盒子有d支援aptx,視乎是否選用Qualcomm藍芽晶片/developer肯唔肯crack driver.
唔好處係呢類player用途較單一,apps升級就.......

三個方案的總金額差唔多,生意人無死錯人各有利弊,4bays/2byas就自己思考吧
無片源試Atmos,但Dolby5.1/7.1係支援

p.s.
Kodi個TMDB addon追加了Hong Kong locale,個change掟左上Github幾個月,但個developer成日人間蒸發,遲遲approve唔到落去5.1.5個repository,有興趣的人可以用著個私人
https://drive.google.com/open?id ... x_1z0uKsptbawDm38YW