仲有冇人用U-NAS case diy NAS ?

最近無聊碌下淘佬, 見到有d 2-bay U-NAS整機只賣850人仔
有 case, psu, J3455板, 8g ram, 16g ssd
前身應該係叫「風暴播酷雲」,唔知係乜東東?
comment 冇乜問題, 係有人話勁多塵
有心機清塵的 c-hing 可留意下

最近無聊碌下淘佬, 見到有d 2-bay U-NAS整機只賣850人仔
有 case, psu, J3455板, 8g ram, 16g ssd
前身應該 ...
dipsy 發表於 2019-2-1 11:20

網上知有人用緊

佢裝不能說

前身應該 ...
dipsy 發表於 2019-2-1 11:20

我仲有一台 U-NAS 4 Bay 行緊
入邊用 Celeron 1037U + 8GB ram (太多 ram , 好後悔中) 仲有心有力

我仲有一台 U-NAS 4 Bay 行緊
入邊用 Celeron 1037U + 8GB ram (太多 ram , 好後悔中) 仲有心有力

...
觀星是答案 發表於 2019-2-6 16:01

行咩os?
最近我整左部, 行openmediavault

行咩os?
最近我整左部, 行openmediavault
lightyagami 發表於 2019-2-6 19:05

不能說

不能說
觀星是答案 發表於 2019-2-6 19:25

咁的確太多ram, 4GB都好夠

早幾年新高登有賣,我睇左實機覺太大部所以最後冇入手

回覆 1# dipsy

軟件/OS兼容唔係問題

但總係覺得個箱內架有d怪,未能善用空間

舉個例子:
佢款8 bays唔細得過full ATX幾多,但人地full ATX可以裝到12 bays

所以佢仲未optimize到m-ITX的精巧優點

我用過8bay, 最大問題系成個殼同面板包左層物料, 用年幾就成個箱痴鑞鑞,
最後頂唔順掉左

我用過8bay, 最大問題系成個殼同面板包左層物料, 用年幾就成個箱痴鑞鑞,
最後頂唔順掉左 ...
PCVR 發表於 2019-2-6 23:22

非常認同
呢個問題係U-NAS咁多年都無改善過既缺點