請教下買邊部NAS好

我而家有5隻4TB harddisk 放係dock 俾電腦用,仲多左隻3TB HD, 而家想轉NAS俾4K player 拎黎睇戲聽歌,咁買918+再外置dock行唔行得通,外置harddisk同內置bay既一齊行raid?

同埋如果用s記聽歌有無內置music player 俾我直駁dac 出聲?

最後想問如果將我而家dock既HD放入s記,係咪要format哂先得?

我只能說S記可以出 經USB   出DAC , 再由手機遙控。
另外放其他HD NAS , 資料不能保留

via HKEPC Reader for Android

我只能說S記可以出 經USB   出DAC , 再由手機遙控。
另外放其他HD NAS , 資料不能保留

via HKEPC Reader f ...
Jonny2 發表於 2019-2-7 22:39

謝謝,而家最扺玩4Bay up係咪918+

謝謝,而家最扺玩4Bay up係咪918+
yip7788 發表於 2019-2-7 23:45

我岩岩都入左部918

我岩岩都入左部918
jonline 發表於 2019-2-8 08:50

唔該哂,如果我第時想加大個NAS, 係咪最好買多個NAS 駁埋,好過用docking?

兩代同堂,相隔十年!

兩代同堂,相隔十年!
jonline 發表於 2019-2-8 21:13

甘襟砌, 見有好幾個S用家用用下會壞底板....

甘襟砌, 見有好幾個S用家用用下會壞底板....
doubleshot 發表於 2019-2-8 22:51

我仲有部101g+仲行得未壞底板。

唔覺意撞到下隻918+ 即刻甩左隻1碟=.=,初時仲以為死hdd,點知換隻上去無反應

最後手動抽插下塊sata板就無事,嚇死
其實之前都見台仔個邊有人係壞呢塊板仔(講緊過哂保後),但無諗過咁易戲

而家買918+你可能覺唔抵
因為舊年年尾做過promo 3200左右
nas唔會年年換
希望等到今年新款先出手啦
現716+用家